IZLOŽBA MIHAILA JOVIĆEVIĆA U KOTORSKOJ GALERIJI SOLIDARNOSTI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 13. kolovoza 2013. - 11:27
Autor: 

Izložba slika poznatog crnogorskog slikara Mihaila Jovićevića, bit će otvorena u kotorskoj Galeriji solidarnosti, u palati "Pima", 14. kolovoza, u srijedu u 20 sati. Postavkom će biti obuhvaćeno tridesetak radova najvećim dijelom sakralne tematike nastalih u periodu 1969 – 2011. ulja na platnu, kombinovanoj tehnici i akriliku na papiru.
Izložbu simboličnog naziva "Put u Emaus" , autor posvećuje sjećanju na don Branka Sbutegu.

Izložbu će otvoriti njegov brat Antun Sbutega.
Otvaranje izložbe će biti popraćeno glazbom J.S.Bach-a, u izvođenju Ane Dulović (violončelo).
Mihailo Jovićević je rođen 1939. Umjetničku školu završio je u Herceg Novom, a Likovnu akademiju u Beogradu, u klasi Mila Milunovića i konzervatorske studije kod Milorada Medića. Dobitnik je najvećeg državnog priznanja 13. julske nagrade.
Jovićević je snažna umjetnička ličnost crnogorske savremene umjetnosti. Autor je impozantnog opusa od nekoliko hiljada radova, a tematskim opredjeljenjem dosljedan bibliskim, sakralnim motivima i inspiriran Njegoševom misli. Snaga Jovičevićevog slikarstva je utemeljena na duhovnosti i humanosti poruka donesenih modernom likovnom poetikom.
Poznati intelektualac i poznavatelj likovne umjetnosti Don Branko Sbutega, koji je posebno uvažavao Jovićevića i cijenio njegovo slikarstvo, doživio ga je kao slikara „naše duhovne vertikale i dok je stvaralaca poput njega tješimo se – nismo se obesmislili".
Mihailo Jovičević je ostvario značajnu karijeru kao muzealac i restaurator u Muzejima Cetinje, i vrsni profesor Cetinjske gimnazije, Kulturološkog fakulteta i Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju , Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju i Fakulteta vizualnih umjetnosti u Podgorici.