Kod otoka Pitcairn, čak 80 novih vrsta

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 18. srpnja 2014. - 12:56
Autor: 

Znanstvenici su tijekom istraživanja na otocima Pitcairn pronašli više od 80 novih vrsta riba, koralja i algi. Ovi nalazi još su jednom pokazali jedinstvenost i golemu bioraznolikost toga otočja, inače jednoga od najudaljenijih mjesta na planetu. Upravo ta udaljenost pomogla je da se izbjegne preveliki izlov ribe i zagađenje. Otoci i atoli toga područja (Ducie, Henderson, Oeno i Pitcairn) smješteni su u sredini južnoga Pacifika, tisućama kilometara daleko od ijednoga kontinenta, na pola puta između Novoga Zelanda i Južne Amerike.
Međunarodni tim istraživača izvršio je prošlog mjeseca prvo podvodno istraživanje dubokih i plitkih voda oko otočja, inače najpoznatijega po svojoj povezanosti s čuvenom pobunom na brodu Bounty u 18. stoljeću. Dio pobunjenika ostao je živjeti na Pitcairnu i oko 50 njihovih potomaka i danas živi na tom području koje je dio britanskog prekomorskog teritorija. Istraživanje se vršilo na 21 lokaciji, na dubinama od 78 do 1585 metara, a tom prilikom je pronađeno mnoštvo koraljnih i ribljih vrsta od kojih polovica ne postoji nigdje drugdje na svijetu. Pokazatelj koliko je voda tamo čista je i velik broj morskih pasa, pogotovo oko atola Ducie. Možda najvažnije otkriće odnosilo se na čistoću vode jer su određene vrste koraljnih algi našli na dubinama koje još nisu nigdje zabilježene.

˝Te alge žive na 382 metra dubine, što je 100 metara dublje nego do sada najdublje pronađene alge. Razlog tome je čistoća i prozirnost vode˝, kazao je Enric Sala, jedan od istraživača.