Lideri regiona u Dubrovniku

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 15. srpnja 2014. - 10:43
Autor: 

Predsjednici država Jugoistočne Evrope sastaju se danas u Kneževom dvoru u Dubrovniku na godišnjem sastanku procesa Brdo-Brijuni, na kojem će učestvovati i njemačka kancelarka Angela Merkel.
Sudionici su predsjednici Ivo Josipović, Slovenije Borut Pahor, Albanije Bujar Nishani, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, kosovska predsjednica Atifeta Jahjaga, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov i Srbije Tomislav Nikolić. Na sastanku će sudjelovati njemačka kancelarka Angela Merkel te povjerenik Europske komisije za energetiku Günther Oettinger.
Kako se očekuje, njemačka će kancelarka ohrabriti zemlje regije da nastave provedbu reformi, ali će ih i upozoriti da je članstvo u Europskoj uniji ozbiljan posao, odnosno da se kriteriji moraju ispuniti.
Skup je nastavak strateškog dijaloga lidera jugoistočne Europe koji je počeo u Zagrebu 2013. godine, a nastavljen je sastankom na Brdu kod Kranja. Teme su politička situacija i odnosi u regiji, nastavak politike proširenja EU-a, ključni infrastrukturni projekti u ovom dijelu Europe (završetak Jadransko-jonskog autoputa, željeznički koridor) i energetska politika.
U Dubrovniku je sve spremno za dolazak kancelarke Merkel. Po tko zna koji put policija je na nogama. Na snazi su iznimno visoke sigurnosne mjere, posebni prometni režim odnosno parkiranja oko povijesne jezgre. A kao i svi poznati gosti, i Angela Merkel će prošetati Stradunom.
Neki od predsjednika regije došli su dan prije na Samit100 koji im je poslužio kao uvod u skup u Dubrovniku gdje će detaljnije govoriti o oblicima političke te posljedično i gospodarske suradnje.