Obitelj našla potopljeno blago uz obale Floride

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 31. srpnja 2014. - 11:50
Autor: 

Obitelj s Floride, koja je tragala za izgubljenim blagom u olupini španjolskog broda našla je dio 300 godina stare ogrlice koja je pripadala uglednom španjolskom svećeniku, objavili su dužnosnici u srijedu.

Eric Schmitt, profesionalni tragač za blagom otkrio je zlatnu četvrtastu kutijicu dok je zajedno s roditeljima pretraživao olupinu jednog od jedanaest brodova u španjolskom konvoju koji je 1715. potonuo u uraganu uz obale istočne Floride.

Nakon njihova otkrića, španjolski povjesničari shvatili su da taj dio odgovara jednom drugom artefaktu otkrivenom prije 25 godina. Zajedno čine tzv. piksis, kutijicu u kojoj se čuvala hostija i koja je bila pričvršćena na lanac što ga je oko vrata nosio visoki svećenik.

“Radi se o neprocjenjivom, jedinstvenom artefaktu”, rekao je Brent Brisben, upravitelj tvrtke koja posjeduje prava na olupine brodova iz flote Queen Jewels što leže na dubini od 4,5 metra u Atlanskom oceanu.

Schmitt, koji živi blizu Orlanda, prošle je godine otkrio 300.000 dolara vrijedne zlatnike iz iste olupine, rekao je Brisben. Schmittovi roditelji već desetljećima iz hobija tragaju za izgubljenim blagom.

Prema zakonu, blago će se čuvati u sefu okružnog suda na Floridi, a ta američka savezna država ima pravo na 20 posto vrijednosti otkrića, dok će ostatak podijeliti Brisbenova tvrtka i obitelj Schmitt.