Od 1. listopada BiH postupno preuzima nadzor nad zračnim prometom

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 27. rujna 2014. - 10:22
Autor: 

Vlasti Bosne i Hercegovine trebale bi od 1. listopada početi provedbu plana čiji je cilj postupno preuzeti nadzor nad zračnim prometom iznad njezina teritorija, što je posao koji još od 1996. godine obavljaju područne kontrole leta u Zagrebu i Beogradu.

Najavljujući početak provedbe prijelaznog plana, iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH istaknuli su kako će na ovaj način zemlja ubuduće sama naplaćivati usluge kontrole prometa zrakoplova koji prelijeću njen teritorij, čime će i njezin proračun biti veći za 15 milijuna eura na godišnjoj razini.

"Na ovaj ćemo način osigurati ulazak u novo vrijeme u kojem BiH preuzima pružanje kompletnih usluga u svom zračnom prostoru", kazao je ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić.

Tijekom rata u BiH uništena je većina radarskih postrojenja u zemlji, a nakon potpisivanja dejtonskog sporazuma 1995. godine prevladavala je procjena kao ona zbog svoje veličine ne treba uspostavljati vlastitu kontrolu leta jer se to može obavljati i iz drugih središta.

U to je vrijeme vladala procjena kako bi se nadzor nad zračnim prometom u cijeloj regiji mogao obavljati iz jednog središta, primjerice u Beču.

Nakon višegodišnjih prijepora donesena je odluka da BiH uspostavi vlastitu kontrolu leta te je organizirano školovanje kontrolora letenja i nabavljena radarska oprema koja je smještena na Jahorini iznad Sarajeva.

Procjena je kako svakog dana nebom iznad BiH preleti najmanje tisuću zrakoplova, a prosječna cijena naknade koja se za to plaća po svakom letu je oko 300 eura.

BiH je do sada te prihode dijelila s kontrolama leta u Zagrebu i Beogradu.

Prijelazno razdoblje u kojemu bi kontrolori leta iz BiH postupno preuzimali nadzor nad zračnim prometom trebalo bi trajati dva mjeseca.

Potporu tom projektu osigurala je Europska agencije za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) kroz izgradnju i rekonstrukciju nužnih objekata, nabavu, instalaciju i testiranje opreme, školovanje kadra te formiranje Agencije za pružanje usluga zračne plovidbe – BHANSA.

U Ministarstvu prometa i komunikacija BiH drže kako je sve ovo na najbolji način pokazalo da postoje energija, volja i sposobnost da se stvari mogu pokrenuti s mrtve točke i da se projekti bitni za Bosnu i Hercegovinu realiziraju u cijelosti.