Otvorena prva Ikea u Hrvatskoj

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 21. kolovoza 2014. - 11:39
Autor: 

Prva robna kuća Ikee u Hrvatskoj otvorena je danas u Zagrebu, a nakon svečanosti otvorenja na kojoj su sudjelovali hrvatski predsjednik Ivo Josipović, potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministrica graditeljstva i prostornog uređenje Anka Mrak Taritaš te predstavnici švedske Ikee, u nju je ušlo prvih 500 kupaca.

Predsjednik Josipović s predstavnicima Ikee na ceremoniji otvaranja simbolično je posadio stablo, u duhu švedske tradicije.

U izjavi za novinare Josipović je naglasio da je to važan dan za Zagreb i Hrvatsku jer se otvara jedna od najvećih investicija, vrijedna 100 milijuna eura, a vjeruje i da će Ikeea na svojim policama ponuditi i hrvatske proizvode, jer rade pod motom 'zajedno'.

Josipović smatra da je i to dobra poruka svim investitorima da su dobrodošli u Hrvatsku.

I potpredsjednik Vlade Grčić smatra da je otvaranje Ikeine robne kuće dobar znak za ono što svi želimo - brži gospodarski oporavak. Kazao je i da je ova Vlada rješila neke stvari za poboljšavanje investicijske klime, primjerice brže izdavanje dozvola Na upit novinara zašto je na otvaranje Ikee trebalo tako čekati više od 5 godina, Grčić je odgovorio da se negdje drugdje čeka i duže.

Glavni direktor Ikee Hrvatska Dragan Skalušević izjavio je da je ovo veliki dan za Ikeu jer od 2005. nije imala većih investicija. Dodao je i da ništa ne bi bilo moguće ostvariti da nije bilo suradnje s državnom i lokalnom razinom u Hrvatskoj.

Po procjenama iz Ikee, jutros je u robnu kuću ušlo oko 500-tinjak kupaca, od kojih su tek rijetki stigli u ranim jutarnjim satima. Među njima prvi su bili majka i sin Kardaczynski iz njemačkog Augsburga, a na odmoru su u Hrvatskoj i imaju rodbinu u Zagrebu.

Među prvim kupcima bila je i mlada poduzetnica iz Zagreba Sandra Bulat Derviščaušević, koja je došla autobusom s namjerom da kupi stvari za uređenje trgovine koju otvara za mjesec dana.

Najveću gužvu u Ikei ipak očekuju u dane predstojećeg vikenda i to u poslijepodnevnim satima, a kako su i najavili, kupcima se ne nude nikakvi posebni popusti niti pokloni povodom otvorenja.

U ponudi imaju 9.500 artikala, većinom namještaja i stvari za uređenje i opremanje doma, u robnoj kući je zaposleno 350 ljudi, a zbog potrebe otvorenja zaposlili su radnike i honorarno.