Program Terra Madre Balkan susreta u Dubrovniku

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 11. lipnja 2014. - 11:13
Autor: 

U povijesnom Parku Gradac, kao važan dio događaja, bit će organizirana Tržnica Zemlje (Earth Market) na kojoj će se predstaviti 68 zajednica hrane iz jugoistočne Europe. Na tržnici će biti preko 30 štandova – najmanje po jedan iz svake od 11 zemalja – od kojih će neki predstaviti Slow Food prezidije i proizvode Arke okusa. Proizvodi Slow Food prezidija dolaze iz različitih zemalja: sirevi s planinskih pašnjaka Mavrove Reke (Makedonija), Branza de Burduf s Bucegi planine (Srbija) i pšenica Seyez Bulgur (Turska).

Većina hrvatskih proizvoda je ekocertificirana i dolazi iz obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Izbor proizvođača izraz je želje organizatora da, koliko je god to moguće, ponude opći pregled hrvatske gastro i bioraznolikosti.

Među proizvodima iz Hrvatske na Tržnici Zemlje možete pronaći selekciju autohtonih sireva i mliječnih proizvoda poput  škripavca od mlijeka pasmine buša (sir i pasmina nominirani su za Arku okusa), suhe stožaste sireve iz Međimurja, kozji sir iz istočne Slavonije, čuveni Paški sir obiteljskog gospodarstva s otoka Paga. S obzirom na mediteransku lokaciju ovogodišnje Tržnice Zemlje, posjetitelji mogu očekivati veći broj lokalnih maslinovih ulja iz dubrovačkog i drugih krajeva Hrvatske i regije, poput ulja sa srednjedalmatinskih otoka i ulja od maslina sa stabala iz Luna koja imaju više od 2000 godina.

Tržnica Zemlje mjesto na kojem možete otkriti i kušati rijetke prehrambene proizvode te od proizvođača iz prve ruke saznati o njihovim iskustvima, starim znanjima o podnebljima iz kojih dolaze, tradicionalnim tehnikama proizvodnje i distinktivnim svojstvima proizvoda.