Nekoliko stotina posjetitelja uživalo u manifestaciji posvećenoj jeseni

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 12. studenog 2018. - 9:21
Autor: 

Uz brojne sudionike i nekoliko stotina posjetitelja u Tivtu je održan cjelodnevni festival posvećen jeseni „Luštica Bay sajam jesenjih boja“, na šetalištu u Marina naselja u Luštici Bay.

Izložba domaćih delicija i proizvoda koju su predvodili proizvođači Agroklastera Nikšić ponudila je povrće iz organske proizvodnje i uzgoja na otvorenom obitelji Bulajić, usluge etno domaćinstva „Đedovina“ sa Grahova, vina vinarije Dabović, proizvode od sira Miljanić iz Nikšića, i informacije o jednodnevnim izletničkim turama do iz Boke do grahovskih proizvođača. Interesantno je da su među oko 20 domaćih proizvođača, proizvode prikazala i tri proizvođača koja žive i rade u Boki, a potječu iz inozemstva.

Pored široke palete od više od 20 vrsta sireva, Ukrajinka Olga Ovčar je sa svoje farme predstavila i razne mliječne proizvode poput kiselog vrhnja sa i bez začina, a djeca su najviše uživala u jarićima koji su sa ovog luštičkog imanja. Njen sir sa biberom bio je definitivno najtraženiji mliječni proizvod. Porodica Moric predstavila je široku paletu proizvoda od maslina iz njihovog maslinjaka sa 1500 stabala, ali i druge đakonije, od luštičkih kolača i patišpanja do badema. Moricova rakija od maginja bila je nezaboravno iskustvo za mnoge koji su je prvi put probali.

Med i proizvode od meda ponudili su Radojica Radović i Vidak Tomašević, pčelari društva „Grbalj“,  proizvode od maslina uljara Abazović, ljekovito bilje mirisalo je sa štanda Julke Radmanović, sokovi, vino i povrće Bosiljke Vuksanović izazivali su pažnju posjetitelja, kao i suho meso i sir Mirka Božovića i Milete Dačevića. I mnogi drugi proizvođači ponudili su pršutu, priganice, pite, slatko, sokove i proizvode od meda te kozjeg mlijeka. „Rančevka“ koju proizvode Predrag Klakor i Jovica Peričič, bila je napopularnija lozova rakija, a interesantne bukete od povrća ponudili su uzgajivači Andriy Zasidko. Ručno rađene jastuke i torbe ponudila je Jan March. Iz kuhinje hotela Čedi u dva navrata je posjetiteljima bila poslužena domaća pita od bundeve.

„Veoma smo zadovoljni odzivom posjetilaca i atmosferom koja je juče vlada u Luštici Bay, sa puno gostiju, naročito najmlađih, izvanredne ponude domaćih proizvoda i to je pristup koji ćemo sasvim sigurno njegovati i ubuduće“, priopćila je Slavica Milić iz marketinga Luštica Development.

„Nijanse jeseni“ kako je naziv likovne kolonije, slikalo je na platnu 16 učenika osnovnih škola „Branko Brinić“ i „Drago Milović“, te SMŠ „Mladost“, i OŠ „Sutjeska“ iz Podgorice, a kompanija je osigurala štafelaje i potreban slikarski materijal. Njihovi radovi naći će se na izložbi u okviru Novembarskih dana.

Najmlađi posjetitelji bili su zaokupljeni različitim igrama, oslikavanjem lica, crtanjem i lijepljenjem, u maloj igraonici na otvorenom.

Mališani iz Kulturnog centra „Kadena“, na oduševljenje posjetilaca, predstavili su folklornu baštinu Boke i splet igara regije.

Kompanija Luštica Development osigurala je besplatan autobusni prijevoz iz Tivta i Kotora.