Split na natječaju za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 03. travnja 2014. - 13:29
Autor: 

Grad Split će se prijaviti na natječaj za kandidiranje hrvatskih gradova za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, za što će Ministarstvo kulture u svibnju ove godine raspisati natječaj, najavio je danas Igor Baković, savjetnik za kulturu splitskog gradonačelnika Ive Baldasara.

Nakon raspisivanja natječaja desetak mjeseci će trajati razdoblje predselekcije prijavljenih gradova-kandidata, a u završnicu će ući najvjerojatnije dva grada kandidata koja će se 'pripetavati' za konačni odabir hrvatskog grada kandidata za Europku prijestolnicu kulture 2020. godine, rekao je Baković na konferenciji za novinare.

Konačna odluka o hrvatskom gradu - kandidatu donijet će se 2016. godine, dodao je.

U sklopu kandidature Splita priprema se i posebna kulturna strategija, u koju će biti uključene splitske kulturne i javne ustanove, nevladine udruge, stručnjaci i pojedinci koji žele pridonijeti afirmaciji kulture Splita, kazao je zamjenik splitskog gradonačelnika Goran Kovačević.

„Želimo mobilizirati cjelokupne potencijale posebnog kulturnog krajolika na splitskom području“, dodao je Baković.

Izvješteno je i kako je ove godine iz gradskog proračuna izdvojeno oko tri milijuna kuna za financiranje kulturnih događanja u Splitu.

Ukupno je bilo prijavljeno više od 400 kulturnih događanja u Splitu tijekom ove godine, čije bi financiranje stajalo oko 30 milijuna kuna, a odlučeno je da se za tu namjenu izdvoji oko tri miljuna kuna, rekao je pročelnik za kulturu u splitskoj Gradskoj upravi Siniša Kuko.

Cjelokupan postupak odabira hrvatskog grada Europske prijestolnice kulture 2020. dodine odvijat će se pod patronatom Europske komisije.