Trbuhom za kruhom

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 10. lipnja 2014. - 11:30
Autor: 

Desetljećima su albanski državljani u potrazi za boljim životom i poslom odlazili u Italiju, no odnedavno je trend obrnut. Zbog gospodarske stagnacije u zemlji Talijani odlaze trbuhom za kruhom, a jedna od destinacija im je i Albanija. Ondje ih trenutačno, prema podacima albanske vlade, s boravišnom dozvolom za rad ili studiranje boravi oko 19.000.

U posljednje dvije godine sve više ih se zapošljava na albanskim sveučilištima, u restoranima, službama za korisnike ili u malom poduzetništvu, a mnogi mladi upisuju se na albanska sveučilišta, piše list Il Messaggero. Sociolog Rando Devole komentirajući interes za rad u Albaniji kaže da duga povijest imigracije Albanaca u Italiju bez sumnje pomaže lakšem ulasku i ostanku Talijana na privremenom radu u Albaniji. Tomu u prilog ide i činjenica da brojni Albanci govore talijanski.

Nakon pada komunističkog režima u toj zemlji 1992. u Italiju je stiglo oko pola milijuna albanskih državljana. Albanski veleposlanik u Italiji Neritan Cheka kaže kako njegova domovina ima jednostavnije propise za male poduzetnike te ekonomiju koja se razvija brže od talijanske jer se zemlja trenutačno bori s ogromnim javnim dugom, dok je albanski ministar za socijalnu skrb Erio Veliaj svoju je zemlju nedavno nazvao "malom Amerikom" za Talijane.