Blagdan Svetog Roka

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 15. kolovoza 2014. - 12:27
Autor: 

Blagdan Svetog Roka, koji se tradicionalno obilježava u crkvi svetog Roka u Donjoj Lastvi, bit će proslavljen u subotu, 16. kolovoza.

Svete mise će predvoditi župnik don Nikola Majić. Mise će se održati u 10 i u 19 sati, nakon čega slijedi vanjska procesija.

Posjetitelji će moći probati delicije koje su pripremile vrijedne domaćice.

Sveti Roko se rodio 1295. godine u Montpellieru u južnoj Francuskoj. Otac mu je bio grof, a njegovi su se pređi borili za oslobođenje Svete zemlje. Prema najstarijem Rokovu životopisu, koji je vrijedan povjerenja, roditelji su ga od Boga izmolili učinivši zavjet. Dulje su vremena bili bez poroda, a tako su željeli djecu. Molili su i zavjetovali se i Bog im je dao sina, koji će postati slavan svetac.

On je još prije nego je navršio 20 godina ostaio bez roditelja. Tada je prodao sva svoja dobra i novac podijelio siromasima, te se kao siromašan hodočasnik uputio prema Rimu. Učinio je, dakle, ništa manje nego što Isus traži od svakoga tko želi biti savršen.

Na svome hodočašću u Rimu, Roko se zaustavio u Acquapendente gdje se dao na dvorenje okruženih bolesnika u bolnici. Daljna njegova postaja hodočašća bila je Cesena, a onda Rim. Ondje se zadržao oko 3 godine, te se na povratku u domovinu zaustavio u Riminiju, Novari i Paiacenzi. Sva su ta mjesta njegova putovanja bila ispunjena djelima ljubavi prema bolesnicima.

Za vrijeme velike pošasti kuge 1522., 1527. i 1530. godine bolnica je u Rimu odigrala važnu ulogu jer su u njoj našli utočište brojni bolesnici. Sveti Roko je bio biran kao zaštitnik protiv kuge, što je veoma prido nijelo njegovom štovanju i slavi. Samo u Italiji podignuto mu je oko 3.000 crkva, kapela i oratorija. Štovanje sveca proširilo se po cijeloj Europi, uključivši i cjelokupno hrvatsko jezično područje.