Sretan vam praznik rada

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 01. svibnja 2014. - 9:33
Autor: 

Danas je Međunarodni praznik rada 1.svibnja, a slavimo ga kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu na ovaj datum 1886. godine, kada se gotovo 400.000 radnika diglo kako bi izborili pravo na osmosatno radno vrijeme. Tijekom tih demonstracija ubijeno je više od dvije stotine radnika, a osmero ih je u kasnijem suđenju osuđeno na smrt pod lažnom optužbom bacanja bombe.
U 20. stoljeću ovaj datum se posebno slavio u socijalističkim zemljama kada su održavane masovne parade tijekom kojih se radnička klasa divila postignućima svojih zemalja. Istovremeno, demokratski svijet koji je prigrlio ovaj radnički blagdan, na taj dan se borio za veća radnička prava pa su uskoro dobili i pravo na plaćeni godišnji odmor.
Danas se 1. svibnja slavi širom svijeta, a u većini zemalja proglašen je i državnim praznikom. Neobična je činjenica da se samo u SAD-u, gdje je sve i počelo, Praznik rada više ne obilježava na ovaj datum već se pod nazivom Dan rada (Labour day) obilježava prvog ponedjeljka u rujnu.