Tivat-grad budućnosti

Time to read
3 minutes
Read so far

Četvrtak, 02. listopada 2014. - 10:20
Autor: 

Prva luksuzna marina u Crnoj Gori, Porto Montenegro, upisana je na mapi omiljenih lokacija svjetskih jahting klijenata.U razdoblju od samo pet godina, razvila se u luksuzni brend i najsuvremeniji turistički proizvod. Pored marine,  nalazi se i naselje Porto Montenegro, koje je osmišljeno da ispuni sva očekivanja zainteresiranih. S Danilom Kalezićem, PR menadžerom Marine Porto Montenego razgovarali smo o prethodnoj sezoni, kao i projektima koji će se realizirati tijekom narednog perioda.

 

Radio Dux: Možete li nam  reći kada ste počeli da radite kao PR  menadžer Porto Montenegra?

Kalezić: Došao sam u aprilu 2012. godine te nakon nekoliko mjeseci pregovora počeo raditi.

Radio Dux: U jednom intervjuu ste izjavili  da je "svaki posao velika igra". Kako se vi snalazite u ovoj igri?

Kalezić: Nadam se da se snalazim dobro, ja se i dalje igram kao što se igram u čitavom svom životu, privatno i poslovno. Stvarno mislim da je svaki posao i svaki odnos velika igra. Kad prestanete da se igrate, prestanete i da živite. Mislim da su najveći igrači najbolji profesionalci u svom poslu, odnosno ljudi koji najlagodnije, najfleksibilnije i najljepše shvataju svoj posao, bilo koji posao da rade, mislim da ga oni rade najbolje. Ja se vodim idejom da u sve što ulazite treba da ulazite relativno rasterećeni i čistim srcem, mislima i samim tim sve će biti mnogo lakše.

Radio Dux: Projekt Porto Montenegra je počeo prije pet godina. Jeste li zadovoljni dosad urađenim? Što se planira u budućnosti?

Kalezić: Pregovori vezani za Porto Montenegru  počeli su 2005. godine kada je gospodin Monk došao u Crnu Goru da vidi tadašnji Arsenal i da se susretne sa predstavnicima Vlade Crne Gore kako bi vidio šta se može uraditi kada je u pitanju zakup ovog prostora i sređivanje tadašnjeg Arsenala, koji je bio ozbiljna ekološka opasnost u to doba u Boki kotorskoj, koja je kao ekosistem specifična i dosta zatvorena. 2009. završena  je prva zgrada, otvorena 2010., 2011. je otvorena Zeta, potom Ozana, 2012. u ljeto su otvorene Milena i Tara- dvije posljednje zgrade u toj grupi od pet rezidencijalnih kompleksa u Porto Montenegru. Ove godine, na naše veliko zadovoljstvo, otvoren je prvi hotel sa pet zvjezdica u Tivtu i jedan od nekoliko u Crnoj Gori- Regent, druga franšiza u Crnog Gori nakon Amana Svetog Stefana i drugi Regent u Evropi nakon Berlina. Sada  radimo na izgradnji novog rezidencijalnog kompleksa Ksenije, sa 48 stanova, dosta poslovnih prostora na samoj promenadi, i ona će definitivno donijeti jedan novi duh, jer će to biti zgrada koja će logički spojiti sad već uveliko renovirane Pine sa Porto Montenegrom i napraviti jednu lijepu kompaktnu cjelinu našeg naselja koje se nalazi pored  Pina i pravi jednu zajedničku priču. U fazi smo planiranja novih rezidencijalnih objekata nakon Regenta ka bazenu Lido i u samom kompleksu Lido, koji se sastoji od 2 restorana i 64 metra dugog bazena.Takođe, tu je i  Zbirka pomorskog nasljeđa i podmornica Heroj, koja predstavlja veliku  turističku atrakciju danas u Tivtu i koja je nekako pozicionirala Tivat kao pravi istorijsko-nautički i zabavni centar. Ono što su planovi za neku konkretniju budućnost, osim ovoga su završetak proširenja takozvane 2A faze marine koja podrazumijeva novih 150 vezova. Za sljedeću godinu planiramo produženje Mula 1 za nekih 60 vezova od čega dobar procent vezova za super i mega jahte, jer se Porto Montenegro u svijetu pozicionira kao jedna od rijetkih destinacija, marina koja je otvorena preko čitave godine.

Radio Dux: Slušajući Vas, ovo zvuči kao da je Tivat grad budućnosti?

Kalezić: Ja sam uvjeren da jeste i da smo mi u tu budućnost već zakoračili, da možemo samo naprijed svi zajedno, zajedno sa drugim investitorima koji dolaze u Tivat, u Boku kotorsku, u Crnu Goru.

Radio Dux: Porto je poznat po mnogim kulturnim događanjima; nedavno je izvedena opera "Romeo i Julija". Možete li nam nešto reći o tome projektu?

Kalezić: Mi smo izuzetno zadovoljni ovogodišnjom kulturnom ponudom. Ove godine smo napravili jedan veliki iskorak koji ćemo probati da nastavimo i sljedeće godine. Imali smo jedan fantastičan koncert mlade pijanistkinje Lole Astanove, koji je upriličen ispred Zbirke pomorskog nasljeđa, zatim izložba slika kineskog autora Zong Baihua sa izuzetnim radovima. Doveli smo svijet u Tivat, u Crnu Goru i napravili jedan ozbiljan pomak i jedan ozbiljan izazov nama kako ćemo nastaviti ovim putem.

Radio Dux: Knightsbridge Schools International u Crnoj Gori je međunarodna škola za dječake i djevojčice, smještena u Tivtu, u sklopu kompleksa Porto Montenegro. Možete li nam reći nešto više o školi ?

Kalezić: Škola je otvorena je 2011. godine. To je licencirana škola iz Londona, prvi internat u Crnoj Gori, licencirana i međunarodnom licencom Ministarstva obrazovanja Crne Gore. Škola za sada može da primi djecu od 3 do 15 godina, za nekoliko dana će dobiti aplikaciju za srednju školu 15 do 18 godina. Pohađa je trenutno 75-oro djece iz različitih krajeva Crne Gore i svijeta.

Radio Dux: Diplomatska regata, „Tisuću otoka“, „Tisuću otoka +2“, Međunarodni sajam nautike u svibnju, jeste li zadovoljni kako je sve proteklo?

Kalezić: Nama je veliki cilj i veliki izazov da u saradnji sa svim institucijama - Tivtu, Boki, cijeloj Crnoj Gori vratimo sjaj destinacije za čitavu godinu. Sve u svemu, ovo je bila jedna zanimljiva sezona, izuzetno zahtjevna i dinamična. U septembru smo završili i sajam nautike, veliki timovi idu da prezentuju Crnu Goru i Porto Montenegro.

Nadamo se da će Porto Montenegro i dalje hraniti umjetničke apetite svih nas, te svojim projektima otvoriti turizmu Crne Gore vrata, koja su zaista dugo bila zatvorena.