veljače 2011

Ponedjeljak, 28. veljače 2011.

TIVAT 28. veljače.2011 (Radio Dux) -  Delegacija Hrvatske građanske inicijative, predsjednica Marija Vučinović, poslanica u Parlamentu Crne Gore Ljerka Dragičević i član predsjedništva Zvonimir Deković boravili su u službenoj posjeti Zagrebu. Tijekom posjete upriličen je radni sastanak kod predsjednika Republike Hrvatske  Iva Josipovića. Na radnom sastanku predsjednik Josipović je informiran o tekućim aktivnostima Hrvatske građanske inicijative, jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, koje su od iznimnog značaja za opstojnost hrvatske manjine. Jedno od pitanja o kojem se razgovaralo je i usaglašavanje Zakona o izboru odbornika i poslanika sa Ustavom Crne Gore. Dogovor između DPS-a, SDP-a, Bošnjačke stranke i HGI-a kojim bi se Hrvatima u Crnoj Gori, cenzusom od 0,3 procenta obezbijedila prolaznost u Parlamentu Crne Gore - nije naišao na podršku opozicije. Radna grupa je predložila da  se tekst Zakona sa  neusaglašenim pitanjima riješava političkim pregovorima.

Nedjelja, 27. veljače 2011.

PRČANJ, DOBROTA, KOTOR, 27. veljače 2011.-(Radio Dux) Jučer je održan  Prčanjski karneval, a ovogodišnji krivac za sve nedaće u minuloj godini  zvao se Infelicijo Nesrećković zvani Pegula. Nakon spaljivanja karnevala u Domu "Slobode" na Prčanju  održana je tradicionalna večera Pašticada.
U večernjim satima u MZ "Dobota" održan je Dobrotski maskembal. U prepunoj sali  goste i maske zabavljaoje VIS "Exodusi". Maskembal je organiziran pod pokroviteljstvom Općine Kotor i brojnih donatora.
Tradicionalno danas se pojavio  novi broj humorističko satiričnog lista Karampana koji izlazi jednom godišnje.
Prvi broj Karampane izašao je još daleke 1926.godine.
Kotorske karnevalske svečanosti završene su danas  spaljivanjem Lorenca Fešte Absurdića na Maceu koji je proglašen krivim za sve nedaće i probleme koje su Kotor i njegove žitelje zadesile u prethodnoj godini. Karnevalsku povorku suđenje i spaljivanje Lorenca Fešte Absurdića ispratili  su brojni domaći i furešti posjetitelji.

Četvrtak, 24. veljače 2011.

Sinoć je u Dubrovniku  predstvaljena izdavačka djelatnost Pomorskog muzeja  Kotor, u sklopu projekta “Dubrovnik i Kotor-Knjige bez granica“. Riječ je o prvom predstavljanju od ukupno šest, koji će biti naizmjenično organizirani u Dubrovniku i Kotoru. Projekat ima za cilj podizanje razine kulturne suradnje Hrvatske i Crne Gore. U prezentaciji su sudjelovale Ivana Burđelez predsjednica Matice hrvatske ogranak Dubrovnik, Vesna Čučić ravnateljica Narodne knjižnice Dubrovnik, Mileva Pejaković-Vujošević ravnateljica Pomorskog muzeja Kotor i prof. dr. Gracijela Čulić. Klavirska pratnja bio je Aljoša Lečić. Mileva Pejaković Vujošević je govorila o poslednjem broju Godišnjaka Pomorskog muzeja Kotor, koji je posvećen 1200-toj obljetnici prenosa moći Sv. Tripuna iz Carigrada u Kotor, dok je Gracijela Čulić prestavila svoju knjigu “Ime-znak života“. Dubrovačka publika i više nego pozitivno se odazvala na ovaj kulturni događaj, što potvrđuje prepuna čitaonica Narodne knjižnica Dubrovnik. O svemu više se možete informirati u našim video, audio i foto zapisima.

Srijeda, 23. veljače 2011.

BAR 23. veljače 2011 GOD. - Nekoliko stotina gradjana Bara - vlasnika malih baraka, jedrilica i ribarskih brodica, uskoro će najvjerovatnije ostati bez tzv. komunalnih vezova u dijelu gradske marine koja je nedavno prodata litvanskom konzorcijumu iz Rige. Novi vlasnik već je drastično podigao cijene vezova za male barke i nagovijestio namjeru da ih potpuno ukloni iz marine u kojoj će, kako je najavljeno, razvijati elitni nautički turizam. Problem u Baru samo je prva ilustracija onoga što se u neposrednoj budućnosti može destiti širom Crnogorskog primorja gdje se već grade ili planiraju nove marine za manje ili veće jahte, dok niko od državnih institucija još ni ne najavljuje izgradnju novih mandraća ili gradskih lučica za potrebe domicilnog stanovništva. Koliko je takva strategija maksimalnog favorizovanja luksuznog nautičkog i jahting turizma u Crnoj Gori povoljna iz ugla običnog, domaćeg primorskog čovjeka i kakve posljedice ostavlja,  te kakav je razlika izmedju iskrenog i nautičara-skorojevića, za naš radio objašnjava Anto Baković, poznati nautički entuzijasta, predsjednik Jedriličarskog kluba “Mornar” i kreator multimedijalnog projekta “Omnia Vita ex Mare” iz Bara koji je gost emisije “Neptun”.
Siniša Luković

Ponedjeljak, 21. veljače 2011.

Donja Lastva, 20. veljača 2011 g.-Juče je u Donjoj Lastvi kraj Tivta održan tradicionalni karneval u organizaciji nevladine udruge “Harlekin“. Povorka je tradicionalno krenula iz Sedmog kvarta, a zatim je na lastovskoj rivi održano suđenje ovogodišnjem karnevalu, koji je dobio ime Elektrićita Sotolakva Internacionale, iliti elektrika odozdo. Nakon pročitane presude i testamenta, Elektrćika Sotolakva Internacionale je spaljen za  sva nepočinstva i probleme u 2010 godini. Kazna je izvršena na mulu ispred crkve Sv. Roka. Maskenbal se nastavio u hotelu “Kamelija“, gdje je posjetitelje zabavljala Edita Slaby Brkan. U manifestaciji su pored velikog broja maski,učestvovali Mjesna glazba iz Đenovića, Glazbeno-prosvjetno društvo Tivat, kao i više grupa  mažoretki. O čitavom događaju možete se informirati u našim audio i foto zapisima.

Nedjelja, 20. veljače 2011.

Tivat, 19. veljača 2011g.-Juče je u Tivtu, na Trgu  magnolija, održana manifestacija pod nazivom “Bokeška maslina u Tivtu“ u organizaciji Maslinarskog društva Boka. Manifestacija je tradicionalnog karaktera i svake godine organizira se u drugom gradu.  Sajamska izložba je počela na Trgu u 9 sati, dok je u isto vrijeme dr. Frano Strikić, zaposlenik Instituta za jadranske kulture i  melioraciju krša  iz Splita, demonstrirao  rezidbu masline u Gornjoj Lastvi . Inače, Institut je osnovan prije 117 godina i  njegova djelatnost je unapređenje poljoprivrede jadranskog područja: masline, vinogradi, cvijeće...   Nakon zabavno- glazbenog programa  na Trgu magnolije, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević svečano  je otvorio manifestaciju u 11 sati. U popodnevnim satima je  održan okrugli sto na temu “Obnova i razvoj maslinarstva u Crnoj Gori“. Dr. Frano Strikić  je u zgradi općine Tivat imao  zapaženo predavanje na temu maslinarstva. Velikom odzivu posjetitelja pogodovalo je i lijepo vrijeme. O svemu više možete se informirati putem naših audio zapisa.

Četvrtak, 17. veljače 2011.

Tivat, 17. veljače 2011g. - Tradicionalna “Bokeljska noć“ u organizaciji Bokeljske mornarice podružnice Tivat održat će se u subotu, 19. veljače u Tivtu sa početkom u 20h u Hotelu Kamelija. Kao i uvijek očekuje se veliki broj posjetitelja i ljubitelja Boke i bokeljske tradicije. Bokeljska mornarica i danas nastupa sa glavnim odredom u nošnji, sa starinskim oružjem i igra kolo sa elementima srednjovjekovne simbolike. Pored toga bavi se izučavanjem pomorske prošlosti, tradicije, kulture, kao i održavanjem veza sa sličnim organizacijama i pomorskim školama i fakultetama u Crnoj Gori i svijetu.  Povodom predstojeće  “Bokeljske noći“ u Tivtu razgovarali smo sa Viceadmiralom Bokeljske mornarice  Ilijom Radovićem, koji je između ostalog naglasio da “Bez tradicije nema ni budućnosti“. Razgovor sa njim možete poslušati u našem audio zapisu.

Stranice