rujna 2011

Dubrovnik 30.rujna 2011.(Radio Dux) - Tragom ideje revitalizacije strog "ćire" u Dubrovniku je osnovana "Udruga prijatelja uskotračne željeznice" 2006 godine, sa namjerom obnavljanja uskotračne željeznice u turističke svrhe s mogučnošću daljnjeg povezivanja s prekograničnim zemljama Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom. Cilj projekta je revitalizacija i promocija kulturno-povijesnog nasljeđa te oživljavanje regije u gospodarstvenom smislu, ponuditi dodatni turistički i zabavni sadržaj, užitak u kulturno-povijesnom nasljeđu uskotračne željeznice. Popularni "ćira" doveo bi brojne znatiželjne turiste a lokalni obrtnici bi se mogli prezentirati sa svojim tradicijskim obrtima i ekološkim proizvodima. Prva faza obnove bila bi na potezu od stanice Cavtat (Zvekovica iznad Cavtata) pa do Vojskog dola (stanica na brdu iznad Konavala). Druga faza na potezu od stanice Gruž (Dubrovnik) do graničnog prijelaza prema Bosni i Hercegovini, te treće faze od spomenute stanice Cavtat (na Zvekovici iznad Cavtata) do graničnog prijelaza sa Crnom Gorom kazao je za naš radio tajnik udruge Ivan Boban.

Četvrtak, 29. rujna 2011.

 Kotor 29.rujna 2011. (Radio Dux) - NVO Expeditio realizovala je portal pod nazivom „Kotor za djecu" na internet adresi www.upoznaj-kotor.me.
Projektom se teži približit dječjoj populaciji na zanimljiv i djeci primjeren način. bogato kulturno i povjesno nasljeđe područja Kotora. Stari grad Kotor svojim ulicama i srednjostoljetnom atmosferom, za djecu je poetično i magično mjesto koje provocira njihovu maštu. Sigurnost pješačkih ulica i trgova čini Kotor idealnim „gradom djeteta". Ipak, čini se da potencijal grada, sa pozicije djece, nije u dovoljnoj mjeri iskorišćen, a jedan od prvih koraka u tom cilju je upoznavanje djece sa gradom na način koji je njima blizak, kako bi se kod djece budila radoznalost i sticala svijest o vrijednostima grada u kome žive, podsticao odgovoran i brižljiv odnos prema njemu navodi se u zvaničnom priopćenju NVO Expeditio.

Srijeda, 28. rujna 2011.

Kotor 28.rujna 2011 (Radi Dux) - Učenici i profesori muzičke škole "Vida Matjan" proteklog vikenda učestvovali su na Flauta -festu u Beogradu. Pored master class radionica istaknutih pedagoga, a prisustvovali su i koncertima priznatih flautista svjetskog renomea kao što su Janoš Balint (Mađarska), Emili Bejnon (Engleska), Mario Karolio (Italija).
Dogovorena je suradnje sa profesorom Balintom koji će početkom naredne godine u Kotoru održati seminar za učenike i profesore kao i koncert. To je još jedan od načina stručnog usavršavanja profesora i učenika muzičke škole "Vida Matjan" iz Kotora.

Srijeda, 28. rujna 2011.

Tivat 28.rujna 2011. (Radio Dux) -Činjenica da je u Tivtu otvorena jedna od većih marina na ovom području i da u Boku stiže sve više jahti, inspiriše i sve više ovdašnjih mladih ljudi da se okrenu nautičkom turizmu i karijeru pomorca na trgovačkim brodovima, zamijene pozivom pomorca-ugostitelja, kako mnogi danas definišu zvanje skipera jahte. Jedan od najiskusnijih skipera u Tivtu je Robert Farkaš koji je i gost naše emisije o moru i pomorstvu „Neptun".

Utorak, 27. rujna 2011.

Tivat 27.rujna (Radio Dux) - Ovogodišnji svjetski dan turizma 27. rujna širom svijeta se obilježava pod motom „Turizam – povezivanje kultura"
Moto ovogodišnjeg dana turizma, kroz koju se promovira kultura kao značajan segment turističke ponude turističkih destinacija za Crnu Goru je od posebnog značaja, imajući u vidu raznovrsnost kulturno-istorijskog nasljeđa koje imamo i koje promovišemo kao jednu od komparativnih prednosti Crne Gore.

Muo, Kotor, 27. rujna 2011.g.(Radio Dux) - Nakon proslave velikog jubileja, 1200 godina prisutnosti moći svetog Tripuna u Kotoru i prošlogodišnje 600-te obljetnice crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi, juče smo proslavili 750 godina crkve svetog Kuzme i Damjana na Mulu kod Kotora. Radi se o jednobrodnoj crkvi, jedinoj u Boki kotorskoj koja je posvećena ovim svecima. Svoj današnji izgleda dobija 1784. godine. Ono što je čini osebujnom i interesantnom su njene dvije rozete. Jedna se nalazi iznad glavnih vrata na sjevernoj strani i druga na istočnoj strani. U unutrašnjosti crkve smješteni su grobovi obitelji Paskovića, Simovića, Sablića, Jankovića, Petovića, Lukovića i drugih.

Ponedjeljak, 26. rujna 2011.

 HERCEG - NOVI, 25. rujna 2010. (Radio Dux) - Povodom 145 godina od rođenja sveca Leopolda Mandića sinoć je promovirana publikacija "Bokeška priča u 155 slika o mladosti Sv. Leopolda iz Herceg Novog – San mladog Bogdana Mandića" autora Lazar Seferovića i Mateja Pašeta.
Publikaciju su predstavili don Anton Belan generalni vikar Kotorske bisupije, knjizevnik Vujica Ognjenović, novinar Minja Bojanić i nakladnik Goran Čolović.

Sarajevo, 25. rujna 2011.g.(Radio Dux) - Juče su u Sarajevu uzdignute na čast oltara Drinske mučenice. Euharstijskim slavljem predsjedao je izaslanik Svetog Oca Benedikta XVI. pročelnik Zbora za proglašenje svetih Angelo kardinal Amato, uz koncelebraciju vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića i zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića. "Ove djevice i mučenice koje su Kristu, svom nebeskom zaručniku, dale posvetu i postojano služenje potrebnima i bolesnima posvjedočile prolijevanjem vlastite krvi, od sada se mogu nazivati blaženima", pročitao je kardinal Amato dekret Benedikta XVI. o proglašenju blaženima pet časnih sestara poznatih i kao "Drinske mučenice". Nakon toga je vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić izrekao zahvalu za čin beafikacije.

Subota, 24. rujna 2011.

Kotor, 24. rujna 2011.g.(Radio Dux) - Planinarski klub "Vjeverica" organizira Pješački dan Kotor-Lovćen-Kotor, koji će se održati u subotu 1. listopada. Prijavljivanje sudionika je obvezno i trajat će do 30. rujna. Program je podijeljen u nekoliko skupina i to su: maraton, pješačka tura Krstac i rekreativna tura Praćište. Na taj način željelo se izići u susret što većem broju budućih sudionika u ovom sportskom događaju i njihovoj kondicionoj spremi. Mjesto okupljanja i polazak za sve kategorije su Južna gradska vrata-Gurdić. Vrijeme okupljanja je: 6.30h za maraton Kotor-Lovćen-Kotor; 7.00h za pješačku turu Krstac; 7.30h za rekreativnu turu Pračista. Cilj svih skupina su Sjeverna gradska vrata-Tabačina, tj. "Crnogorski pazar".

Tivat, 23. rujna 2011.g.(Radio Dux) - Jutros su mladi Kotorske biskupije krenuli na svečanu beatifikaciju Drinskih mučenica u Sarajevu. Zajedno sa njima uputili su se i mons. Ilija Janjić kotorski biskup, don Dejan Turza povjerenik za pastoral mladih i još dva svećenika. Hodočašće je krenulo iz župne crkve svetog Roka u Donjoj Lastvi, gdje je preuzvišeni Ilija Janjić, održao kratak nagovor, a potom blagoslovio sve sudionike. Događaju su, pored hodočasnika, nazočili i generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija i dopredsjednik Općine Tivat Ilija Janović.
Beatifikacija Drinskih mučenica s. M. Jule Ivanišević, s. M. Berchmane Leidenix, s. M. Krizine Bojanc, s. M. Antonije Fabjan i s. M. Bernadete Banja održat će se sutra, u Olimpijskoj dvorani Zetra (Koševsko brdo). Svečano misno slavlje predvodit će izaslanik pape Benedikta XVI., prefekt Kongregacije za proglašenje svetih kardinal Angelo Amato.

Stranice