listopada 2011

Ponedjeljak, 31. listopada 2011.

1. Studenog 2011.g.(Radio Dux) -Danas i sutra su posebni dani za kršćanski puk. Naime, Crkva svakog 1. studenog u godini proslavlja blagdan Svih svetih. Ova svetkovina izražava činjenicu da sveci nisu samo oni koji su kanonizirani, već svi koji su ušli u Kraljevstvo Nebesko, pa iako im ne znamo imena i njihovi životopisi su nam nepoznati. Takvih je puno više od onih koji su službeno uzdignuti na čast oltara. Svi oni, i znani i neznani, imaju svoje mjesto u kalendaru i današnji dan njima je posvećen.

Ponedjeljak, 31. listopada 2011.

Kotor 31.listopada 2011.-(Radio Dux) - Danas je u palači "Bizant" u organizaciji Ministarstva kulture Crne Gore i Općine Kotor održana javna rasprava povodom "Nacrta zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora" i "Nacrta menadžment plana prirodnog i kulturnog istorijskog područja Kotora".
Javnoj raspravi prisustvovao je veliki broj građana, stručnjaka kao i predstavnika nevladinog sektora koji su iskazali građansku zainteresiranost za donošenje kvalitetnog zakona koji bi zaštitio prirodno i kulturno povjesno područije njihovog grada Kotora. O predloženom "Nacrta zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora" govorila je pomoćnik ministra kulture CG Lidija Ljesar, gradonačelnica Kotora Marija Ćatović a Nacrt zakona je prezentirao Tomo Miljić, sekretar Ministarstva kulture.

Donja Lastva, 30. listopada 2011.g.(Radio Dux) -Sutra će se u crkvi svetog Roka u Donjoj Lastvi desiti nesvakidašnji događaj. Naime, na jednom mjestu okupit će se upravitelji svih Gospinih svetišta u Kotorskoj biskupiji. Molitva svete krunice sa litanijama počet će u 17h. Nakon toga, u 17.30h svetu misu preslavit će don Srećko Majić upravitelj Gospe od Škrpjela, kod Perasta, uz koncelebraciju pater Josipa Opata upravitelja Gospe od Milosti, kod Tivta i don Nikole Majića upravitelja Gospe Ratačke kod Bara. U homiliji don Srećko će pričati o štovanju Blažene Djevice Marije, s posebnim akcentom na Kotorsku biskupiju. Nakon svetog euharistijskog slavlja u konobi "Sveti Roko" gospođa Zorka Antonioli posjetiteljima će izlagati na temu Gospe Schonstattske i njenih svetišta diljem svijeta. Naime, radi se o Gospinoj ikoni, koja je hodočasnička, za razliku od drugih koje su statičke.

Petak, 28. listopada 2011.

Kotor 28. listopada 2011.(Radio Dux) – U organizaciji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore danas je dvanaestoro djece koja pohađaju školu mandoline otputovalo za Split, gdje će prisustvovati koncertu Gradskog mandolinskog društva "Sanctus Domnio" koji se organizira u povodu 20. obljetnice. Orkestar "Sanctus Domnio" je prepoznat kao vrstan interpret izvornih skladbi za mandolinske orkestre suvremenih hrvatskih autora. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad. Orkestar je do sada održao veliki broj koncerata u domovini i inozemstvu (Italija, Njemačka, Austrija, Slovenija, Češka, Španjolska, Crna Gora, Makedonija, Francuska). Mandolinskog društva "Sanctus Domnio" iz Splita je jedno od ponajboljih mandolinskih sastava u Hrvatskoj.

Srijeda, 26. listopada 2011.

Budva 27.listopada 2011g.(Radio Dux) - Na Jadranskom sajmu u Budvi juče otvoren Sajam biznisa koji će trajati do 28. listopada. Na ovoj sajamskoj manifestaciji predstavile su se kompanije iz oblasti bankarstva, osiguranja, obrazovanja, građevinartstva, prehrambene industrije, turizma, kao i medijske kuće, hoteli, mala i srednja poduzeća, zanatska komora Crne Gore, i brojni poduzetnici. Iako se radi o različitim gospodarstvenim granama koje se predstavljaju u jednom prostoru u okviru jedinstvenog koncepta, medjusobna zavisnost na putu tržišnog uspjeha spaja ih u logičan gospodarstveni sistem i nameće potrebu zajedničkog predstavljanja. Na Sajmu biznisa uspješno se predstavio i Radio Dux.

Srijeda, 26. listopada 2011.

Kotor 25.listopada 2011.(Radio Dux)- U katedrali Svetog Tripuna večeras je promovirana pretisak čuvenog Dubrovačkog misala iz 12. stoljeća u izdanju Dubrovačkih knjižnica a u organizaciji Centara za kulturu Kotor i Gradske knjižnice i čitaonice Kotor.
"Dubrovački misal" kotorskoj publici predstavili su ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Vesna Čučić, Ileana Grazio, najzaslužniji za preslik muzikolog don Miho Demović, a nastupio je i Crkveni pjevački zbor "Sveti Tripun" kojim je ravnao Nikola Čučić, a u pratnji Andree Orlando na orguljama.

Tivat 26.listopada 2011g. (Radio Dux) - Ekipe Sektora za hidrografiju Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore (SHO) iz Lepetana, upravo su završile hidrografski premjer dijela plovnih puteva na Skadarskom jezeru. Po narudžbi Nacionalnog parka Skadarsko jezero, ultrazvučnim dubinomjerom i novonabavljenim najsuvremenijim side scan sonarom, snimljeno je oko 30 kilometara dužine plovnog puta izmedju Virpazara i Murića. Stručni konsultant u SHO mr Dušan Slavnić koji je gost naše emisije o moru, pomorstvu, ribarstvu, marikulturi i nautičkom turizmu „Neptun", kaže da je tom prilikom na dnu Skadarskog jezera otkriveno i više olupina potopljenih brodova. Za neke od njih, poput drvenog broda dugog oko 30 metara koji leži na samom ulazu u Virpazarski kanala, do sada se uopšte nije ni znalo, pa se nakon hidrografa i ljudi zaduženih za održavanje plovnih puteva, nalazima SHO na dnu Skadarskog jezera mogu pozabaviti i podvodni arheolozi.

Utorak, 25. listopada 2011.

Zagreb, 25. listopada 2011.g.(Radio Dux) - Prošlog tjedna je hrvatski Sabor usvojio Zakon o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske. Ovaj značajan zakon usvojen je jednoglasno, a njegovo izglasavanje zastupnici su popratili pljeskom. "S ovim Zakonom zaokružili smo hrvatsku državnu politiku prema hrvatskim manjinama, koje žive u inozemstvu", rekao je za naš radio Davor Božinović, ministar Obrane u Vladi Republike Hrvatske. U emisiji "Tragom Hrvata Boke i događaja", koja će se emitirati sa naših valova u četvrtak, 27. listopada od 13h, možete poslušati više o ovom Zakonu, a imat će te prigodu čuti i kratak intervju, koji je dao ministar Božinović za radio Dux.

Beograd 24.listopada.2011.- Na 20. medjunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu film Vladimira Perovića „Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota", u produkciji tivatskog Centra za kulturu, proglašen je najboljim stranim filmom. Nagrada Perovićevom dokumentarcu dodijeljena je između ostaloga i zbog originalnosti koja „proističe iz izmještanja točke gledišta ka životinji, čime se gledaoci pozivaju na razmišljanje o mračnoj strani folklora" kako stoji u priopćenju žirija.

Kotor 23.listopada 2011.(Radio Dux) - U sklopu proslave 50-te obljetnice Instituta za biologiju mora Kotor rektor Sveučilišta Crne Gore prof.dr. Predrag Miranović i rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Ivan Pavić potpisali su ugovor o suradnji kojim se i formalno definira razmjena studenata koja je već započela, upućivanjem asistenata iz Crne Gore na doktorske studije Sveučilišnog studijskog centra za studije mora u Splitu.
Ugovor o suradnji predviđa i zajedničko djelovanje u području znanstveno-istraživačkog rada, a jedan od prvih vidova takve suradnje bila bi razmjena rezultata istraživanja Jadranskog podmorja te zajednička prijava za sredstva iz europskih fondova.

Stranice