rujna 2012

Nedjelja, 30. rujna 2012.

Kotor 30.rujna 2012.(Radio Dux) - Koncert pod nazivom "Od Hajdna do Johana Štrausa: tri vijeka austrijske muzike" biti će održan u ponedjeljak 1. listopada u katedrali Svetog Tripuna.
Nastupa Color trio iz Austrije, koji čine Ilze Šuman klavir, Irene Frank violončelo, Serkan Girkan violina i sopran Petra Halper-Kenig. Na koncertu će nastupati i profesori muzičke škole "Vida Matijan" iz Kotora Tamara Knežević flauta I Aleksej Molčanov-klavir.

Nedjelja, 30. rujna 2012.

Novi Sad 30.rujna 2012.(Radio Dux) - Devet kotorskih organizacija, ustanova i restorana. dobilo je visoka priznanja, zlatne medalje i pehare na 45.Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu.
Zlatnu plaketu za kvalitet promotivnih aktivnosti dobila je Turistička organizacija Kotor. Kulturni centar "Nikola Đurković" dobio je diplomu sa velikom zlatnom medaljom, za najkvalitetniju organizaciju turističke manifestacije - Bokeljska noć 2012.

Subota, 29. rujna 2012.

Donja Lastva, 29. rujna 2012. g. (Radio Dux) - Danas je, na blagdan svetih arkanđela Mihovila, Gabriela i Rafaela, u Donjoj Lastvi služena sv. Misa i obavljen je blagoslov novoobnovljene, istoimene kapelice. Sv. Euharistiju predslavio je generalni vikar Kotorske biskupije msgr. Anton Belan, uz koncelebraciju domaćeg župnika don Dejana Turze. Misno slavlje uzveličao je zbor sv. Roka.
"Pred čovjekom su dva puta. Jedan je put svetosti, a drugi proklestva. Mi smo izabrali svetost. I kao što sv. Mihovil na ikonama gazi Sotonu, tako smo i mi pozvani gaziti zlo i grijeh u nama", istakao je don Anton u propovjedi.
Don Dejan Turza na koncu sv. Mise, zahvalio je Bogu na primljenim milostima, msgr. Antonu Belanu na poticajnoj homiliji, gospođi Sanji Stojković, koja je svojim sredstvima obnovila kapelicu i vjernom puku, koji je sudjelovao u liturgijskom slavlju.

Subota, 29. rujna 2012.

Podgorica, 29.rujna 2012.(Radio Dux) - Bogatstvo riječi, zvuka i pokreta, bogatstvo kulturnog nasljeđa koje ćete predstaviti u narednim danima, po ko zna koji put, obogatiće crnogorsku zbilju – poručio je predsjednik Vlade Crne Igor Lukšić u četvrtak na otvaranju manifestacije „Dani kulture manjina 2012", koja se ove godina održava pod sloganom „Za ruke se držimo".
Predsjednik Vlade Crne Gore podsjetio je da se odnosi među ljudima „grade dugo i kada se naruše teško se obnavljaju".

Subota, 29. rujna 2012.

Kotor 29.rujna 2012.(Radio Dux)- Nevladina organizacija Expeditio iz Kotora organizira Radionicu i prezentaciju o tehnici gradnje suhozida. Radionica će biti održana u nedjelju, 30. rujna 2012, u periodu 10 -14 sati u maslinjaku u selu Tići na poluotoku Luštica.
Radionica će se odvijati kroz konkretni rad i vodiće je predstavnici organizacije „Dragodid" iz Hrvatske.
Istod dana, u nedjelju 30. rujna, nakon radionice biće održana i prezentacija za javnost o tehnici gradnje suhozida i o aktivnostima organizacije „Dragodid" na tom polju. Prezentacija će biti održana u 20 sati, u Galeriji solidarnosti, (Trg od brašna - pored palate Pima), u Starom gradu Kotoru.

Petak, 28. rujna 2012.

Kotor, 23.rujna 2012.(Radio Dux) - Često smo svjedoci duga koje se pojave nad našim nebom. Prateći ovu interesantnu pojavu kroz objektiv fotoaparata naš suradnik Zoran Nikolić poslao nam je predivne snimke duga nad Bokom.
Ova pojava uvijek iznova začuđuje i oduševljava promatrača, možda niste primijetili, ali kada gledate dugu, sunce vam je uvijek iza leđa. Središte duginog luka uvijek je u pravcu nasuprot sunca, a kiša je u smjeru duge.
Kad se svjetlost sunca lomi kroz kišu, svaka njena kap djeluje poput malene prizme, raspršivanjem bijele sunčeve svjetlosti u cijeli spektar. Refleksija utječe na stvaranje luka. Naime, boje spektra se odbijaju od stražnje strane svake kapi kiše kao od zakrivljenog ogledala pod kutem od 42 stupnja i tako oblikuju obojani luk.

Četvrtak, 27. rujna 2012.

Kotor, 27. rujna 2012. g. (Radio Dux) - U današnjoj emisiji Tragom Hrvata Boke i događaja, na valovima radio Dux-a, naš gost je bio predsjednik Općinskog odbora Hrvatske građanske inicijative u Kotoru, Josip Gržetić. Tema razgovora bili su predstojeći izbori u Kotoru i na državnoj razini, zakazani za 14. listopada. Naš sugovornik izrazio je veliki optimizam i očekuje dobar izborni rezultata, što ga uvjeravaju ankete i raspoloženje među građanima. "Ovdje živimo i djelujemo u svim društvenim aktivnostima, gospodarskim, kulturnim i vjerskim, a od osnivanja HGI-a i političkim. Važno je da Hrvati imaju svoje predstavnike, koji će autentično zastupati, naše interese", ističe predsjednik kotorskog HGI-a. On je pozivajući građane da daju glas jedinoj hrvatskoj stranci u Crnoj Gori, rekao: "Hrvatska građanska inicijativa je temelj postojanosti Hrvata na ovim prostorima".

Četvrtak, 27. rujna 2012.

Muo, 27. rujna 2012. g. (Radio Dux) - Jučer je sveopća Crkva proslavila sv. Kuzmu i Damjana, a na Mulu, u jedinom svetištu naše biskupije posvećenom njima, po 751. put je liturgijski obilježen njihov blagdan. Naime, ovu jednobrodnu crkvu, na nadmorskoj visini od 200 metara, posvetio je kotorski biskup Marko 13. veljače, davne 1261. godine. Njena osebujnost je u postojanju dvije rozete, jedne iznad glavnih vrata, a druge na istočnoj strani. Unutarnjost crkve čuva grobove obitelji Paskovića, Lukovića, Simovića, Sablića, Petovića, Jankovića i drugih.
Najstariji dio, ove nekadašnje župne crkve, je sadašnja sakristija. Sadašnji izgleda dobija 1784. godine. Važno je napomenuti, da je na oltaru sv. Kuzme i Damjana čuvano tijelo blaženog Gracije, koje je 1810. godine preneseno iz Venecije u rodni Muo, zauzimanjem pomorca Antuna Jankovića. Vjernici su tu molili i prosili milost do 1864., kada su mještani podigli novu župnu crkvu uz more, u kojoj se do danas čuva tijelo našeg blaženika.

Četvrtak, 27. rujna 2012.

Tivat, 27. rujna 2012. g. (Radio Dux) - Sinoć je u Portu Montenegru održan koncert Gudačkog ansambla Crnogorskog simfonijskog orkestra. U prepunoj dvorani Zbirke pomorskog nasljeđa publika je uživala u djelima Ivana Brkanovića, Borislava Tamindžića, Žarka Mirkovića i Petra Iljiča Čajkovskog, a pod ravnanjem Grigorija Kraskoa. U fotogaleriji pogledajte kako je bilo jučer na koncertu u tivatskoj luci.

Srijeda, 26. rujna 2012.

Podgorica, 26. rujna 2012. g. (Radio Dux) - Danas je Državna izborna komisija žrijebom utvrdila redosljed političkih stranaka i koalicija, za predstojeće izbore izbore.
Prva na listi je Albanska omladinska alijansa, drugo mjesto zauzima Srpska lista. Hrvatska građanska inicijativa je na trećem mjestu, a Pozitivna Crna Gora na četvrtom.
Peto mjesti, žrijebom, je pripalo Socijalističkoj narodnoj partiji, dok je Demokratska unija Albanaca na šestom. Albanska koalicija Demokratski savez u Crnoj Gori, Demokratska partija i Albanska alternativa nalazi se na sedmom mjestu. Žrijebom je Demokratskom frontu pripalo osma pozicija na glasačkom listiću, dok je Forca "Za jedinstvo" deveta.

Stranice