JOSIPOVIĆ: CRNA GORA JE VAŽAN SUSJED, PARTNER I PRIJATELJ

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 04. siječnja 2012. - 13:07
Autor: 

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u intervjuu za crnogorski portal Analitiku da će europska orijentacija Crne Gore pridonijeti još boljim susjedskim odnosima Crne Gore i Hrvatske i da će utjecati na to da rane iz prošlosti brže zacijele, te da je Podgorica važan susjed, partner i prijatelj RH.
"Crna Gora je važan susjed, partner i prijatelj Hrvatske. Naročito me raduje namjera Crne Gore da se snažnije okrene europskoj perspektivi. Suradnja između dviju država važna je i iz gospodarskih razloga, kao i iz razloga šire regionalne suradnje. Nažalost, ta ratna epizoda (napad na Dubrovnik) bila je doista velika sjena na našim odnosima, koji nikada ranije, a ni nakon toga, nisu bili loši", rekao je Josipović.

Kazao je da je za RH važno da se i u Crnoj Gori događa "proces potpunog distanciranja od politike koja je dovela do tih tragičnih posljedica", te da se crnogorsko-hrvatski odnosi grade na načelima "punog i iskrenog prijateljstva".
Josipović je rekao da je hrvatski prijevod pravne stečevine EU-a, koji je bivša premijerka Jadranka Kosor poklonila vladi Crne Gore, dokaz da Hrvatska želi pomoći Crnoj Gori na putu prema EU.
"Crna Gora u tom smislu može od Hrvatske očekivati da joj pomognemo svime što je u okviru naših mogućnosti", kazao je Josipović.
Govoreći o odnosima sa zemljama u regiji, Josipović je rekao da je strateški interes Hrvatske živjeti u sigurnom i demokratskom okruženju i imati dobre odnose sa svim susjednim zemljama.
"Mi želimo da naši prijatelji u BiH i Srbiji vide da je naš ulazak u EU prilika da se dodatno potakne europska perspektiva cijele regije i svih njenih zemalja. Istodobno, želimo da sve zemlje regije krenu putem europskih integracija, te da se i u njima ubrzaju one iste reforme kroz koje smo i sami prolazili", kazao je.
"I nova vlada i ja ostajemo orijentirani prema suradnji u regiji, jer to vidimo i kao našu obavezu unutar EU", istaknuo je on dodajući da pritom treba biti realističan jer neki problemi kao što su oni u regiji u drugim dijelovima Europe rješavali su se tek 30 ili 40 godina nakon kraja Drugog svjetskog rata, a u drugim slučajevima i duže.
Josipović je rekao da treba učiniti najviše što je moguće u danim okolnostima, jer pitanje regije nije samo lokalno pitanje, nego jedno od važnih globalnih i europskih pitanja u koja su uključeni i drugi važni akteri, a Hrvatska će svakako raditi u partnerstvu s njima.
Kada je riječ o BiH, Josipović smatra da očitu političku krizu u toj zemlji mogu riješiti samo politički faktori BiH, legitimni predstavnici tri konstitutivna naroda i oni koji su dobili povjerenje građana na izborima. Što se tiče položaja Hrvata u BiH, Hrvatska očekuje samo jednu stvar - "jednakopravnost i iste mogućnosti za sva tri naroda".
Josipović je istaknuo da je na putu prema EU važna regionalna saradnja u borbi protiv organiziranog kriminala.
/Hina/