OBLJETNICA POBUNE MORNARA U BOKI KOTORSKOJ

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 02. veljače 2012. - 9:07
Autor: 

U organizaciji hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice obilježen je tradicionalno dan sjećanja na poginule u "Pobuni mornara u Boki 1918.g". Prigodnom svečanošću, postrojavanjem odreda Bokeljske mornarice podružnice Herceg-Novi, počasne plotune, uz pratnju Mjesne muzike Đenovići, položeni su vijenci na spomen ploče, dok je vijenac u more položio Vaclav Dobeš šef konzularne kancelarije Češke u Crnoj Gori.
O pobuni mornara, pred građanima, među kojima su bili gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić, Generalni konzul Srbije Marina Jovićević, govorio je Vaclav Dobeš šef konzularne kancelarije Češke u Crnoj Gori, kao predstvanik naroda čiji su mornari učestvovali u ovom značajnom pomorskom događaju.

"Upravo ovde ispred Đenovića gdje je bio stacioniran najveći broj brodova mornari su započeli pobunu i istakli crvene zastave. Ovaj događaj zaokupio je cijelu Europu. Mi koji smo se okupili danas na ovoj komemoraciji da se prisjetimo naših predaka i da svojim prisustvom potvrdimo da se njihovi snovi ostvaruju da svi imamo šansu da živimo u zajedničkoj Europi bez granica i žrtava u zajedničkoj kući svih ravnopravnih naroda" kazao je Vaclav Dobeš.
Pobuna mornara počela je 1. veljače 1918. na brodovima Sankt Georg i Gea kada je oko 6000 mornara austrougarske ratne flote preuzelo zapovjedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zaljevu Boke Kotorske. Posadu su činili pomorci različitih nacionalnosti, a većina su bili Hrvati. Ubrzo su u Boku upućeni bojni brodovi, razarači i torpiljarke da spriječe pobunu, pa je pobunjenim mornarima postavljen ultimatum o predaji 3. veljače. Istog dana uhićeno je 500 pobunjenih mornara. U zatvoru je umrlo 10-tak mornara, tijekom pobune poginulo ih je dvoje, a ostali su osuđeni na dugogodišnje robije. Četvorica mornara i to troje Hrvata - Mate Brničević iz Krila Jesenica kod Omiša, Antun Grabar iz Poreča, Jerko Šišgorić iz Žirja kod Šibenika i Čeh František Raš, koji su vodili pobunu osuđeni su na smrtnu kaznu i strijeljani su 10. veljače u Škaljarima, Kotor.
Audio: Vaclav Dobreš šef konzularne kancelarije Češke u CG