SVJETSKI DAN VODA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 22. ožujka 2012. - 10:39
Autor: 

Međunarodni dan voda predložen je 1992.godine na UN Konfereciji o životnoj sredini i razvoju (UNCED), nakon čega je Generalna skupština UN-a odredila 22. ožujak1993.godine, kao prvi zvanični Svjetski dan voda. Svake godine Svjetski dan voda naglašava poseban aspekat slatkih voda, a ove godine tema je „Voda i sigurnost hrane".
Danas na planeti živi 7 milijardi ljudi, koji se hrane i 2 milijarde koje se očekuju do 2050.godine. Statistika kaže da svako od nas popije 2 do 4 litre vode svakog dana, ipak većina vode koju mi „popijemo" je ugrađena u hranu koju pojedemo: na pr. za proizvodnju 1 kilograma junjećeg mesa potrebno je 15.000 l vode, dok 1 kilogram pšenice „popije" do 1.500l vode. Kada milijarde ljudi u svijetu, već žive u hroničnom nedostatku hrane i kada su resursi vode pod pritiskom, ne možemo očekivati da je problem "negdje drugdje". Na svim stepenima lanca snabdijevanja, od proizvođača do konzumenata, treba sprovesti aktivnosti za čuvanje vode i obezbjeđivanje hrane za sve.

Svjetski dan voda 2012. ima za cilj da privuče pažnju međunarodne zajednice na odnose izmenu vode i zdrave hrane. "Sigurna hrana postoji kada svi ljudi, imaju fizički, socijalni i ekonomski pristup dovoljnoj količini, sigurnoj i nutritivnoj hrani, kako bi postigli svoje potrebe za hranom za aktivan i zdrav život", a voda je jedan od fundamentalnih ulaznh faktora za produkciju hrane. Budući rast populacije, urbanizacija, promjena u ishrani i razvoj pritisaka na zemljište i vodu (uključujući resurse za produkciju biogasova), povećanje cijene energije, vode do progresivnog i ozbiljnog nedostatka vode, koji će poslijedično umanjiti sigurnost hrane. Dodatno, očekuje se da će klimatske promjene uticati na sigurnost hrane.
Uz sve trenutne i dolazeće pritiske na vodne resurse i sigurnost hrane, potrebno je svu pažnju međunarodne zajednice i svakog pojedinca, usmjeriti na očuvanje i održivo korišćenje postojećih vodnih reusrsa sa sadašnje i buduće generacije.
/www.meteo.co.me/
Povodom svjetskog dana voda preduzeće „Vodakom" u Kotoru organizira prigodni program. Performans pod nazivom „Plavi dragulj" njemačke grupe „Majaontur" počeće u 12 sati na Trgu od oružja, a projekcija ekološkog filma „Luča" u kinu „Boka" zakazana je za 18.30.