„SVAKA KAP JE VAŽNA“ U SUSRET DANU VODA

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 18. ožujka 2014. - 9:29
Autor: 

Povodom Svjetskog dana voda, koji se globalno obilježava 22. ožujka, Vodacom već tradicionalno proslavlja Dan voda. Obilježavanje Dana voda 2014. godine Vodacom se opredijelio za snimanje spota pod nazivom „Svaka kap je važna" sa ciljem promocije vrijednosti vodnog resursa, njegove nezamjenljivosti i prijeke potrebe njegove racionalne upotrebe.
U svijetu se Svjetski dan voda 2014. obilježava pod motom „voda i energija" međutim Vodacom je izabrao da nastavi sa kampanjom „Svaka kap je važna" koja ima za cilj da pošalje poruku koja obuhvata racionalnu upotrebu vode. Kampanja „Svaka kap je važna" dobila je i video format.

Spot je sniman na bazenu u Kotoru i trajanja je 1 minut i 18 sekundi. Autor spota je Dušan Vuleković a učesnici spota su djeca vaterpolisti kluba „Primorac" iz Kotora kategorije 2003/2004. godište koji su sa svojim stručnim štabom ljubazno odvojili vrijeme za učešće u ovom spotu:
Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulisane na konferenciji Ujedinjenih nacija o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati (Argentina). Nakon konferencije Ujedinjenih Nacija o okolini i razvoju u Rio de Janeirou, Skupština Ujedinjenih Nacija je rezolucijom od 22.ožujka 1993. odlučila da se 22.ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, širom svijeta, posebno skrene pažnja na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Ujedinjene Nacije su čitavu deceniju (od 2005. do 2015. godine) proglasile međunarodnom decenijom zaštite i očuvanja voda na Zemlji, pod motom "Voda za život". Prema procjenama stručnjaka, čak 1,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2,4 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uslova. Bližimo se vremenu kada će potreba za vodom premašiti zalihe jer po procjenama već u narednih 20 godina, količina čiste pitke vode na svijetu će se smanjiti za trećinu. S tim na umu, vodu moramo da štitimo i štedimo, svaki dan, na svakom mjestu i u svakoj prilici.