VUJANOVIĆ URUČIO ORDEN HGD-U I TRIPU SCHUBERTU

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 03. travnja 2012. - 19:15
Autor: 

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je u rezidenciji na Cetinju uručio odlikovanje Orden crnogorske zastave III reda Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore - Kotor i njegovom prvom predsjedniku Tripu Schubertu. Orden u ime društva primo je predsjednik HGD-a Mirko Vičević.
Predsjednik Vujanović je odlikovao HGD na predlog Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, a uz podršku Zajednice udruga dragovoljaca domovinskog rata Hrvatske i Bokeljske mornarice 809 Kotor.

Presjednik HGD-a Mirko Vičević izrazio je zadovoljstvo dobijenim priznanjem te izrazio nadu da će mlađe generacije i novo rukovodstvo "nastaviti projektovanom putanjom i programom uspjeti opravdati veliko priznanje. Veliki cilj je pred nama da pokazemo da i mlađe generacije koje dolaze imaju snage za uspjehe" kazao je Vičeević.
Prvi predsjednik HGD-a Tripo Schubert izrazio je zadovoljstvo što je ovim priznanjem prepoznat kvalitet jednog velikog i upornog rada te potvrđena pravilnost kontinuiranog puta kojim će HGD nastaviti raditi.
Za deset godina svog rada Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, koje je formirano 23. lipnja 2001god. postiglo je značajne rezultate. Formiranjem Društva postavljena su tri osnovna cilja - očuvanje identiteta hrvatske populacije u Crnoj Gori, promocija i prezentacija kulturnog nasljeđa, obnova tradicijskih posebnosti i gradnja mostova povjerenja, suradnje i prijateljstva između Crne Gore i Republike Hrvatske.
U prethodnom periodu realizirani su značajni projekti kao što su formiranje dopunska nastava u Tivtu i Kotoru na hrvatskom jeziku u cilju očuvanja jezika je. Tiska se glasilo Hrvata „Hrvatski glasnik" na književnom hrvatskom jeziku. Na planu promocije i prezentacije kulturnog naslijeđa i obnove tradicijskih posebnosti, realiziran je projekt „Bokeljska priča" u Zagrebu, Rijeci, Omišu, Dubrovniku, Podgorici i Padovi. Postavljena je spomen bista na otoku Gospe od Škrpjela najvećem bokeljskom pjesniku Franu Alfireviću, i spomen ploča poginulim bokeljskim pomorcima u bitci kod Lepanta 1571. godine, obnovljena je pučka manifestacija „Tripundansko veče", obnovljen mandolinski orkestar. Tiskan je veliki broj knjiga i monografskih izdanja. Izgrađeni su mnogi mostovi povjerenja, suradnje i prijateljstva između Crne Gore i Republike Hrvatske.
U desetogodišnjem radu zbog postignutih uspjeha Društvo je dobilo nagradu Općine Kotor "21. novembar", a njegovi čelnici odlikovani su i od predsjednika Mesića i Josipovića.
Audio: Predsjednik HGD-a Mirko Vičević

Audio: Prvi predsjednik HGD-a Tripo Schubert