MONOGRAFIJA HGD CG – DOKUMENT JEDNOG VREMENA

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 09. studenog 2013. - 10:49
Autor: 

Monografija Hrvatsko građansko društvo Crne Gore – Kotor, promotor nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata u Crnoj Gori, graditelj mostova povjerenja, mira i suradnje i prijateljstva dvaju naroda i država, Republike Hrvatske i Crne Gore 2001.-2012. godine koje su obilježile opstojnost i razvoj Društva, autora Daria Musića promovirana je sinoć u Crkvi sv. Duha.
Predstavljajući monografiju prvi predsjednik Društva Tripo Schubert, podsjetio je na prve dane od ideje do osnivanja Hrvatskoga građanskog društva.

„Prisjećam se kraja devedesetih godina proteklog stoljeća, kada sam s grupom istomišljenika započeo priču o potrebi organiziranja Hrvata na područiju Crne Gore. U tim teškim godinama Hrvati Boke su uspjeli da ustraju i sačuvaju svoj identitet, kulturu i običaje. Hrvatsko građansko društvo Crne Gore osnovano je 23.lipnja 2001. godine u Kotoru. Ponosan sam što je HGD kroz sve ove godine išlo ubrzanim koracima pravim putem i postalo nezaobilazna stanica u komunikaciji između Crne Gore i Hrvatske. Na čelu Društva sam bio do 2005. godine i u tom periodu uspostvili smo prve kontakte s Republikom Hrvatskom, organizirali znanstvene skupove, izložbe, koncerte, utemeljili školu na hrvatskom jeziku, obnovili održavanje Tripundanske večeri, započeli s organizacijom božićnih i uskršnjih koncerata, formirali mandoliski orkestar. Pokrenuli smo jedan od najznačajnijih projekata- tiskanje prvog časopisa na hrvatskom jeziku „Hrvatskog glasnika".
U monografiji su taksativno pobrojani svi najzančajniji događaji i aktivnosti Društva. Ova publikacija je najvažniji tumač vremena u kojem djeluje HGD" – kazao je Tripo Schubert.
Predsjednik Društva u periodu od 2005 – 2011. dr. Ivan Ilić, podsjetio je da je HGD bio most uspostavljanja pokidanih veza između Crne Gore i Hrvatske i pokretači brojnih aktivnosti i susreta. Ova monografija je rezultat dugogodišnjeg mukotrpnog rada dokumentariste Daria Musića, ilustrirana tekstom i fotografijama na 250 strana.
Kada su mostovi izgrađeni, kada je HGD na mjestu koje mu pripada, nama kao mladoj postavci nije lako da nastvimo ovim ritmom i kvalitetom. Međutim siguran sam da ćemo mi mladi uz pomoć iskusnih nastaviti u sličnom ritmu, te da će se jednoga dana pred vama naći nova monografija, koja će kao i ova služiti na čast svim Hrvatima Kotora, Boke Kotorske Crne Gore, Republike Hrvatske, našim članovima, prijateljima, ljudima dobre volje i sudionicima brojnih ostvarenih i budućih aktivnosti-kazao je predsjednik HGD-a Mirko Vičević.
Autor monografije Dario Musić podsjetio je na povijest Hrvata na ovim prostorima, kao i na hrvatske udruge, koje djeluju s ciljem zaštite identiteta i ostvarivanje prava, koja pripadaju Hrvatima kao autohtonom narodu. Nakladnička djelatnost HGD-a ohrabrila je entuzijaste u društvu, što je rezultiralo prikupljanjem velikog broja dokumenata, fotografija i tiskanjem 21 knjige.
„U podnaslovu monografije je sažeteo cjelokupno djelovanje HGD-a Crne Gore. Kao sudionik svih događaja u Društvu od osnivanja, pa do danas dobro sam upoznat sa svim procesima razvoja i djelovanja Društva. Od prvog dana smo vodili kompletnu dokumentaciju propraćenu fotografijama. Na knjizi sam radio dvije godine i trebalo je izdvojiti sve najznačajnije događaje. S pravom mogu reći da je ova knjiga od povjesnog značaja, pogotovo s vremenske distance kada naša pokoljenja budu čitala i proučavala svoje predake"- kazao je autor Dario Musić.
Glumica Dragica Tomas uputila je telegram HGD CG – „počastvovana sam što se mandolinski orkestar i kazališna sekcija nazvani Tripo i Petar Tomas. Želim uspješnu promociju monografije dugo trajanje u plemenitoj misiji povezivanja dvije prijateljske zemlje i neprekidno širenje kulture odnosa među ljudima."
U umjetničkom djelu programa sudjeluju Mandolinski orkestar HGD CG "Tripo Tomas" ,amatersko kazalište HGD CG "Petar Tomas" i sastav „Lungo Mare".