"VODIČ KROZ ORJEN"

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 14. travnja 2012. - 12:05
Autor: 

U organizaciji planinarskog kluba "Subra" u Herceg Novom u četvrtak je predstavljen „Vodič kroz Orjen". Riječ je o vrlo praktičnoj i korisnoj brošuri, ne samo za turiste, već i za Novljane i žitelje Boke.
Sa jedne strane nalazi se karta Orjena i ovog dijela Boke, a sa druge prateći tekst u formi vodiča. Informacije odgovaraju aktuelnom stanju na terenu, jer su u međuvremenu izrađene neke markirane staze, pa i kolski putevi, rekonstruirani su domovi, a neki drugi objekti su ugašeni, kao što je motel „Borići" - kazao je autor Željko Starčević.
On je objasnio da karta sadrži dosta informacija u formi simbola kojima su obilježene markirane staze, planinarski domovi, vrhovi i vidikovci, ali i druga značajna mjesta u zaleđu kao i u gradu - benzinske pumpe, samoposluge, autobuska stajališta, granični prelazi, tvrđave... Vodič je jezgrovit, sa akcentom na korisne informacije: stepen teškoće staze, potrebno vrijeme, atrakcije na stazi, 14 odabranih destinacija, osam vrhova, tri planinska doma, izvori vode...

Prema riječima predsjednika PK „Subra" Duška Avramovića brošura je tiskana u nakladi od 1.000 primjeraka na na¬šem i na engleskom jeziku. Bilo je riječi i o značaju doma Za Vratlom koji je rekonstruiran prije šest mjeseci te o njegovom značaju za planinare i turiste.
Štampanje brošure pomogla je hercegnovska NVO "Riznica mladosti". Brošura se može kupiti po cijeni za jedan euro u turističkim agencijama „Black mountin" „Gorbis" i knjižari ,,So".
Na promociji "Vodiča kroz Orjen" brojni posjetioci bili su u prilici da degusturaju slatke i slane delicije u čijoj pripremi je korišteno samoniklo bilje sa padina Orjena a poslužen je čaj od vrijeska.
/Izvor: Pobjeda/