HUMANOST I JUBILEJ U JEDNOM

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 18. rujna 2012. - 14:11
Autor: 

Planinarski klub "Subra" iz Herceg Novog je tokom protekle nedelje obilježio je 80 godina od osnivanja kluba. Od 1932 god. planinari ovog primorskog grada u kontinuitetu proučavaju i pohode vrhove, jame,pećine, kamene vrleti, bilježe planinarske uspijehe, rade na planinarskim stazama, obučavaju mlade članove, promovišu Orjen i svoj grad i bave se humanitarnim radom. Mada broj planinara iz H.Novog nije veliki i klub trenutno broji 47 članova, od 8 do 80 godina starosti, svojim entuzijazmom nadoknađuju manjak ljudstva i postižu samo uspjehe u svakom pogledu.

Jubilej je započeo prezentacijom alpinizma i slobodnog penjanja na tvrđavi Forte Mare u prisustvu turista , gostiju i sugrađana. Pod budnim okom dokazanog alpiniste i speleologa Dejana Veriga i njegovih učenika u ovoj disciplini se mogao oprobati svaki prolaznik i posjetilac. Dva dana je bilo malo za sve znatiželjne!
Članovi kluba su posjetili i Dnevni centar za dijecu sa posebnim potrebama u Igalu. Družili se sa djecom ove ustanove, pričali im o planinarenju i obećali zajednički izlet. Da bi i ispunili svoje obećanje u Dvorani Park je organizovana dobrotvorna aukcija slika novskih umjetnika i galerija. Vojislav Kilibarda, Nikola Ćurčin, Izabela Matoš,Dragica Kosić, Đurđa Radojević, Dejan Verigo, Galerija Luča i Sju Rajder su nesebično poklonili svoje radove za pomoć mališanima. Sakupljeno je 390 eura i par umjetnina je poklonjeno ustanovi. Ni naši sugrađani nisu sjedali sklopljenih ruku pa su i sami prikupili još novčanih sredstava: Miro, Brana, Nina, Milivoje, Željka-Žežo i Radovan su iskazali i svoju humanost te dokazali da je potrebno samo malo volje da se nekom pomogne. Pored same aukcije slika u istom prostoru otvorena je izložba fotografija članova kluba, upriličena promocija knjige o Kapetanu Angelu, a zatim i zakuska koju su pripremile naše sugrađanke.
Sledećeg dana je organizovan izlazak do planinarskog doma Za Vratlom, otvaranje nove staze do doma, penjanje na alpinističkom poligonu i druženje sa gostima uz logorsku vatru. Pješačka staza "Starčevića serpertine" nikog nije ostavila ravnodušnim. Svi planinari koji su prošli ovom stazom nisu mogli a da ne pohvale entuzijazam i požrtvovanost Željka Starčevića, načelnika Sekcije za markaciju i vodičku službu, i njegovih pomagača u ovom poduhvatu. Za sve je u nedelju organizovan izlazak na orjensku ljepoticu - Subru pod vođstvom iskusnog planinara, Nikole Brajovića. Ovaj vrhunski poznavalac orjenskog masiva je pokazao samo dio ljepote Subre - onoliko koliko se može pokazati u jednom danu. Oduševljenost tridesetak planinara je najbolji pokazatelj i podstrek članovima PK Subra da i dalje nastave sa prezentacijom Orjena. Čitava manifestacija je završena zajedničkim ručkom u planinarskom domu Za Vratlom.
Predsjednik P.K.Subra
Duško Avramović
Audio: PK Subra - Subra Zeljko Starcevic