NAJSUVREMENIJI NAVIGACIONI SIMULATOR

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 19. travnja 2012. - 9:06
Autor: 

U Pomorskom trening centru „Azalea" u Bijeloj završena je instalacija novog softvera navigacionog simulatora „Navi trainer professional 5000 – version 5.25". To je trenutno najsavremeniji navigacioni simulator u svijetu i drugi takvog tipa koji se uvodi u jedna pomorski trening centar u Europi.
Prema riječima trening menadžera u Azalei Srećka Tripovića, novi softver navigacionog simulatora može vjerno simulirati ponašanje u plovidbi čak 486 različitih tipova brodova pri različitim meteo-uslovima, od malog lučkog remorkera do mega-kruzera „MSC Lirica". U bazi podataka je 250 različitih plovnih područja širom svijeta, a „Azalea" koja ima tzv. otvorenu licencu kod proizvodjača ovog softvera, ruske kompanije „Transas", ima privilegiju da prva u Evropi od njih dobija sve nove detalje, nove tipove brodova ili nova plovna područja koji Rusi razvijaju za ovaj simulator.

Posebnost novog simulatora je njegova orijentisanost na rad sa tzv. elektronskim navigacijskim kartama odnosno ECDIS sistemom (Electronic Chart Display and Information System) koji je po najnovijim amandmanima STCW konvencije, uveden kao primarno sredstvo za navigaciju i od 1.srpnja ove godine obavezan je za sve novoizgradjene putničke brodove i tankere preko 30 hiljada tona. Postepeno ECDIS će se uvoditi i na sve ostale kategorije plovila sa krajnjim rokom do 1.srpnja 2018 godine, pa će dosadašnje tradicionalne papirne navigacijske karte uskoro neminovno postati prošlost.
S.L.
 Audio: Boka i pirati

Audio: Srecko Tripovic, Trening centar Azalea

Audio: Titanic