LUKA KOTOR - REKORDNA POSJEĆENOST

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 20. listopada 2010. - 11:31
Autor: 

Dvojica stručnjaka Pomorskog trening centra „Azalea" iz Bijele  trening menadžer Srećko Tripović i instruktor, upravitelj stroja Predrag Dulić, stigli su juče u Taravu, glavni grad pacifičke države Kiribati gdje će naredne dvije nedjelje provesti obučavajući i stručno usavršavajući instruktore tamošnjeg Centra za obuku pomoraca.
Kiribati je skupina od nekoliko stotina hiljada malenih koralnih ostrva u centralnom Pacifiku. Površina akvatorijuma koji pokriva ta državica veličine je australijskog kontinenta, ali na samo nekoliko stalno nastanjenih ostrva, živi ukupno tek oko 100 hiljada stanovnika te države. Glavni ekonomski oslonac Kiribata koji se nalazi na sred ekvatora i na tzv. datumskoj granici odnosno geografskoj dužini 180 stepeni, su dozvole koje se stranim državama izdaju za ribolov u teritorijalnim vodama Kiribata, odnosno brojni tamošnji pomorci koji plove na stranim brodarskim kompanijama, posebno onima iz Njemačke. Zanimljivo je da Centar za obuku pomoraca u Taravi  kao direktor vodi jedan naš čovjek, kapetan duge plovidbe Boro Lučić iz Herceg Novog.
„Dobili smo mogućnost da vršimo obuku instruktora u Pomorskom trening centru Tarava koji radi više od 20 godina i koji obrazuje posade i oficire koji uglavnom plove na njemačkim kompanijama i to većinom na kontejnerskim brodovima. To je za nas velika privilegija i čast jer ćemo kolege sa Kiribata dodatno usavršavati i upoznati ih sa najnovijim tenedencijama u pripremi i izvodjenju obuke pomoraca, kao i evaluaciji kandidata."- kazao je za Radio Dux trening menadžer „Azalee" Srećko Tripović. On je istakao da je  ponuda „Azalee" za doobuku i usavravanje instruktora u Taravi izabrana je kao najbolja na  medjunarodnom tenderu koji je raspisala jedna njemačka pomorska kompanija za koju većinom plove Kiribaćani.
Inače, „Azalea" u svom izuzetno modernom i odlično opremljenom Pomorskom trening centru u Bijeloj prvenstveno radi za potrebe renomirane japanske pomorske kompanije „Mitsui" vršeći obuku njenog kadra iz svih zemalja Evrope, a povremeno i sa drugih kontinenenata. Tako su do sada naši stručnjaci iz „Azalee" obučavali pomorce iz čak 35 nacija od SAD i Kanade, preko brojnih država Evrope, Japana, Čilea, Argentine, Južnoafričke Republike, do Singapura i Australije.
Audio: Srećko Tripović - Training manager

 
LUKA KOTOR - REKORDNA POSJEĆENOST
Luku Kotor zabiljezila rekord, do danas ju u luku  uplovilo 266 brodova sa ukupno 128.000 gostiju. Jahti je uplovilo 1060 sa oko  5000 putnika. Upoređujuci sa proslom godinom 50.000 putnika vise do ovog tenutka, a u toku cijejele prosle godine uplovilo je 260 brodova. Ocekujemo da ce ova godina zavrsiti sa blizu 150.000 putnika koji su brodovima pristigli u Kotor izjavio je izvrsni direktor luke Kotor Ljubo Radovic za Dux Radio.
Audio: Siniša Luković - za ginisa