AZALEA - NOVI TANKER SIMULATOR

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 19. veljače 2014. - 12:07
Autor: 

Pomorski trening centar „Azalea" u Bijeloj nastavio je s redovnim unapređenjem hardware-a i software-a na svojim kompjutorskim simulatorima – navigacijskom i simulatoru kontrolne sobe brodskog strojnog kompleksa, a ugrađen je i potpuno novi tankerski simulator.
Trening menadžer u „Azalei" Srećko Tripović- ističe da zahvaljujuči posebnom ugovoru o poslovnoj suradnji, koji „Azalea" ima s renomiranim proizvođačem pomorskih simulatora i softvera „Transas" iz Rusije, centar u Bijeloj među prvima u svijetu dobija najnovije proizvode te komapnije. Tako je pred Novu godinu izvršena nadogradnja postojećeg software-a, navigacijskog simulatora u „Azalei", a obnovljen je i kompletan hardware s novim računarima i konzole za tzv. Mali komandni most.

Instaliran je i novi strojarski simulator, a posebno je značajno što od nedavno u Bijeloj radi novi multifuncionalni tanker-simulator. Umjesto dosadašnjeg – jedinstvenog u Europi, simulatora tankerske pumpne stanice u velikom tankeru za prevoz sirove nafte – proizvoda japanske kompanije „Terasaki", ugrađen je novi multifunkcionalni suimulator, na kojem se može izvoditi obuka kako za tankere za prevoz sirove nafte, tako i za tankere za kemikalije i naftne prerađevine i što je osobito važno, za LNG tankere za prijevoz tečnog naftnog plina.
Upravo je uvođenje obuke za LNG tankere i postepeno prekvalificiranje naših oficira, koji su do sada plovili na klasičnim tankerima flote japanske kompanije „Mitsui OSK Line", velika novina koju od nedavno nudi „Azalea".
U toj kompaniji, koja radi i ukrcaj naših pomoraca na brodove japanskog brodarskog giganta, kažu da je već prekvalificirano desetak naših oficira, koji su preuzeli prve dužnosti na najsuvremenijim novim LNG tankerima „Mitsuia", a s tom će se praksom nastaviti i ubuduće. Nastavit će se i s ukrcajem na japanske brodove tek svršenih maturanata Srednje pomorske škole od kojih će i ove godine priliku završi kadeturu, u dva ciklusa u trajanju od po šest mjeseci, imati 12 mladih pomoraca, čija je selekcija već završena.
S.L.
Audio: Srecko Tripovic, trening menadzer Azalea

Audio: Zanimljivost - Nikaragva pomorski kanal