ČITAV DAN ČITALI BIBLIJU

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 27. svibnja 2012. - 9:57
Autor: 

Jučer je, po prvi put, u Kotorskoj biskupiji, održano Duhovsko biblijsko naviještanje, prigodom kojega je pročitan cijeli Novi Zavjet. Pobožnost je počela ujutru u 7h, u crkvi sv. Roka u Donjoj Lastvi, svetom Misom koju je služio domaćin, upravitelj župe don Dejan Turza. On je prvi i započeo čitanje Svetog pisma, a nakon njega smjenjivali su vjernici, njih oko četrdesetak, raznih dobnih i staleških skupina. Sudionici su čitali, uz upaljenu Vazmenu svijeću te su bili obilježeni šalom žute boje. Iako je prvotno bilo predviđeno da se čita po 30 minuta, zbog većeg zanimanja vjernika, čitači su čitali po 15 - 20 minuta. Svaki čitač je za uspomenu dobio krunicu i misijski kalendar. Među brojnim čitačima sa svih župa Kotorske biskupije bili su i Generalni konzul Republike Hrvatske Božo Vodopija, dva bračna para, profesori, umirovljenici, inženjeri, studenti, ekonomisti, srednjoškolci, domaćice, djeca, sudjelovali su i predstavnici Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum" i Hrvatskog kulturnog društva "Napredak". Tri osobe su tijekom cijelog dana bile u crkvi, osluškivajući Riječ Božju.

Ovaj lijepi, cjelodnevni događaj završen je svetim Euharistijskim slavljem, koje je predslavio mons. Ilija Janjić, kotorski biskup uz koncelebraciju dva svećenika. Otac biskup je istakao da mi čitanjem Riječi Božje možemo Babilon našega srca i Babilon suvremenog svijeta preobraziti u Sveti, Nebeski Jeruzalem. Govoreći o blagdanu Duhova, biskup Janjić je istakao da je prije par godina imao privilegij da sa 180 biskupa iz cijeloga svijeta služi sv. Misu u dvorani Posljednje večere, gdje je Duh Sveti sašao nad apostole i Djevicu Mariju. Na koncu je mons. Janjić istakao da nas čitanje Božje Riječi navodi na unutarnju obnovu hrama naše duše, kao što se obnavlja i unutrašnjost ove crkve te »neka Duh Sveti proključa Izvor Žive vode u našim srcima koja će tada biti otvorena za Božju Riječ". Svetu misu animirao je VIS »Sv. Mihovil« iz župe „Sv. Mihovila Arkanđela" Kamen u Splitu.
Zajedničko druženje – agape, nastavljeno je u pastoralnim prostorijama župe uz tortu sa likom goluba – simbola Duha Svetoga. Predsjednica udruge „Zdenac", Marija Milošević istakla je da se danas ostvarilo načelo koji je vidjela zapisano na zvoniku crkve »Sv. Roka« u Donjoj Lastvi a to je da »slogom rastu i male stvari«. U knjigu dojmova upisivali su se čitači, kao i oni koji su došli samo slušati što im Gospodin priopćava po svojoj Riječi. Tako je biskup Janjić prigodno zapisao: »Neka udruga »Zdenac« bude duhovni pokret u Crkvi, koga će rasplamsavati Duh Božji među svim narodima, a posebno među onima koji su se udaljili od Boga Stvoritelja, Boga Otkupitelja i Boga Posvetitelja (Duha Svetoga). Ne smije se ostati samo na riječima, nego uvijek treba riječi pretvoriti u djela – priskočiti u pomoć – od tjelesno potrebitih do duhovno ogrezlih u zlu.« Duhovsko biblijsko naviještanje u Donjoj Lastvi je organizirano suradnjom Ordinarijata kotorske biskupije i udruge „Zdenac" te je dio regionalnog projekta udruge „Zdenac" koji se ove godine još održava u Splitu, Zagrebu, Dubrovniku i Banja Luci.
Veliki broj događanja s bogatim duhovnim sadržajem, kao što su nedavni Planinarski križni put, zatim Put svjetla, Dani bokeljskih svetaca, proslave blagdana diljem Bokokotorskog zaljeva, kao i veliki odziv puka Božjeg na njima, svjedoči da Kotorska biskupija postaje žarište vjerskog života, što je i bila tijekom svog tisućljetnog postojanja.