CORAX U BUDVI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 18. srpnja 2012. - 10:20
Autor: 

U sklopu 21. Festivala Grad teatar Budva 2012. u crkvi Santa Marija nastavlja se likovni program ovogodišnjeg festivala otvaranjem izložbe karikatura pod nazivom "U nedostatku dokaza", jednog od najpoznatijih karikaturista Predraga Koraksića Corax-a. Izložba će biti otvorena večeras 18.srpnja (srijeda) u 21 sat. Izložbu izložbu će otvoriti glumac Voja Brajović a posjetioci će je moći pogledati do 28.srpnja.2012.
Predraga Koraksića Corax od sedmog razreda gimnazije počinje da objavljuje karikature. Prvo u listu "Jež" a onda u listu "Rad", gde uskoro dobija stalno zaposlenje. Posle pet godina prelazi u "Večernje Novosti" gde radi 25 godina. 1990. počinje u istom listu proces protiv njega zbog neslaganja sa uređivačkom politikom lista. Posle tri godine internog procesa dobija otkaz. Prelazi u list "Vreme" gde krajem 2005. prestaje da radi takodje zbog neslaganja sa uređivačkom politikom glavnog urednika D. Žarkovića. Od 1988 radi za nekoliko nezavisnih listova : Demokratija Danas, Ekonomska politika i Borba.

Ovi listovi, jedan za drugim prestaju da izlaze zbog represije režima. Osniva se "Naša Borba" gde radi od prvog broja svakodnevno. I ovaj list takođe zbog represije prestaje da izlazi. Od 1988 radi u listu "Danas" koji opstaje, iako pod strahovitim pritiskom vlasti. U listu "Danas" objavljuje svakodnevno aktuelnu karikaturu. Odnedavno sarađuje u nedeljniku Novi Magazin.
Povremeno sarađuje u nekoliko svetskih listova a poslednje vreme najčešće u magazinu "Courrier international" koji je u vlasništvu lista "MOND".Dobio je veliki broj domaćih nagrada a takodje i nekoliko internacionalnih. Dobitnik je i ordena "Vitez časti" kojim ga je odlikovala vlada Francuske republike.