"ODLUČNO DALJE"

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 14. rujna 2012. - 10:13
Autor: 

U posljednjoj emisiji "Tragom Hrvata Boke i događaja" naša gošća bila je predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović, s kojom smo razgovarali na temu predstojećih izbora u Crnoj Gori. U nastavku donosimo Vam razgovor s njom.
Radio Dux: Gospođo Vučinović, 14. listopada očekuju nas izbori na državnom nivo, kao i oni općinski u Kotoru. Što očekujete od predstojećih izbora?
 Mi smo spremni za izbore. To je nastavak uspješnih travanjski izbora u Tivtu. Očekujemo jako dobar rezultat, u što nas uvjeraviju i sve ankete.

Radio Dux: Nakon općinskih izbora u Tivtu, nagovjestili ste samostalan nastup na državnim izborima. Jeste li ostali pri takvom stavu?
Na sjednici Središnjeg odbora, od prije mjesec dana, kao najvećeg organa stranke, donešena je odluka da na izbore izađemo samostalno. Kreiranje liste je pri kraju, ostaje da se dogovorimo oko slogana.
Radio Dux: Odnosi li se to i na općinske izbore u Kotoru?
Imali smo ponudu od Demokratske parije socijalista, oni su htjeli napraviti jedu široku koaliciju, proeuropskog koncepta. U njoj su trebale ući pored DPS-a, SDP, LP i HGI. Međutim nismo se uspjeli dogovoriti i mi izlazimo samostalno.
Radio Dux: Prije ste spomenuli ankete. Da su danas izbori, prema ispitivanju javnog mjenja, kakav izborni rezultat bi ostvario HGI?
Na državnoj razini stojimo jako dobro. Podrška HGI-u se kreće oko 1%, što je izvanredno. Kao što znamo, preko naše zastupnice u Skupštini gospođe Ljerke Dragičević izborili smo se za cenzus od 0,35%. Dakle, nama za taj procenat treba orijentaciono od 1300 do 1400 glasova, ovisno o izlaznosti. Zbog toga sigurni smo u izborni supjeh, kako na državnim, tako i na kotorskim izborima. U Kotoru realno očekujemo dva mandata.
Radio Dux: Jesu li stranački organi donijeli odluku o nositelju liste za državne izbore?
Da. Prije nekoliko dana, na sjednici Središnjeg odbora, bez ijednog glasa protiv, odlučili smo da gospođa Ljerka Dragičević i dalje nas predstavlja u Skupštini Crne Gore.
Radio Dux: Ovo je godina u kojoj HGI slavi desetu obljetnicu postojanja. Tim povodom, na zadovoljstvo ogromnog broja ljudi, organizirat ćete 10. listopada u Tivtu koncert klape Intrade.
Upravo tako. Razmišljali smo na koji način da proslavimo naš jubilej i odlučili smo da poklonimo svojim članovima, biračima, simpatizerima i svim ljudima dobre volje, koncert najpopularnije klape u Hrvatskoj, klape Intrade. To je već izazvalo veliki publicitet i oduševljenje mnogih. O načinu distribucije karata za koncert bićete naknadno obaviješteni. Uživat ćemo svi zajedno 10. listopada u Tivtu, uz vrhunsku klapsku glazbu.
Radio Dux: Koji su to rezultati HGI-a u prošlosti, koji Vas uvjeravaju u izborni uspjeh na predstojećim izborima?
Prije svega dosljednost. To je ono po čemu smo prepoznatljivi. Inače, malo je vremena i prostora da Vam nabrojim sve naše uspjehe. Preko naše zastupnice u državnom Parlamentu smo postigli da cenzus, za nas kao najmalobrojniju nacionalnu manjinu, bude 0,35%. Pokazali smo da se na Hrvate može računati kao na lojalne građane, koji nikada u povjesti nisu bili remetilački faktor. No, ponavljam malo je vremena i mjesta za nabrojiti sve naše uspjehe. Građani ih znaju.
Radio Dux: Što bi ste slušateljima radio Dux-a rekli za kraj?
Izađite na izbore i glasujte za HGI. Mi ćemo dostojno predstavljati i hrvatsku zajednicu i sve ljude bez obzira na njihov identitet. Mi apsolutno opravdavamo prefiks u imenu stranke 'građanski'.