KATNIĆ SA SURADNICIMA U KOTORU

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 17. rujna 2012. - 18:06
Autor: 

U radnoj posjeti Općini Kotor danas su bili ministar finansija dr Milorad Katnić, ministar turizma Predrag Sekulić, šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj Giulio Moreno i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović. Na sastanku sa predsjednicom Općtine, Marijom Ćatović, i njenim saradnicima, razgovarano je o projektu izgradnje lifta do tvrđave San Đovani i projektu žičare Cetinje – Lovćen –Kotor.
Nakon sastanka, ministar Katnić je medijima sopštio da je razgovarano o važnim tekućim temama poput kapitalnog budžeta, investicija i perspektiva razvoja općiine Kotor. On je najavio da će Vlada Crne Gore, kroz kapitalni budžet podržati projekat izgradnje Sportskog centra u Kotoru, kao i sanaciju zatvorenog bazena.

Takođe je ocijenio: „Izgradnja lifta do tvrđave izuzetno je važan projekat. Stiču se uslovi da taj projekat finansijski podrži Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je ocijenila da se radi o kvalitetnom projektu koji ima svoju održivost. Projekat žičare Kotor – Cetinje biće realozovan kroz privatno-javno partnerstvo. Upoznali smo se i sa finansijskom situacijom u Opštini Kotor. Prihodi se ostvaruju iznad planiranog nivoa, što je posljedica dobre turističke sezone, kao i napora lokalne uprave."
Gradonačelnica Ćatović je naglasila da je završena kompletna projektna dokumentacija za izgradnju lifta do tvrđave San Đovani, u koju spada glavni projekat, fizibiliti studija o isplativosti, studije o geološkom aspektu i uticaju na životnu sredinu. „Sa predstavnicima Ministarstva finansija tokom ove sedmice dogovorićemo se o modelu finansiranja, koji ćemo zajednički predložiti Evropskoj banci".
Gradonačelnik Bogdanović: „Završena je projektna dokumentacija za žičaru Cetinje – Lovćen Kotor i počela je priprema tenderske dokumentacije. Nedavno smo dobili grant od 200 hiljada eura za pripremu tendera koji će biti raspisan u roku od 100 dana, a zatim slijedi izbor izvođača radova i odabir partnera. Ovaj projekat je snažan podsticaj za Prijestonicu i Opštinu Kotor".
Sa gospodinom Lorenom je posebno razgovarano o projektima lifta i žičare. Na pitanje zbog čega će Evropska banka podržati projekte, on je naglasio: „Oba projekta obogatiće turističku ponudu Crne Gore. Projekti su komplementarni, daju nove turističke usluge, uvažavaju razvoj i neće narušiti životnu sredinu"