U TIVTU PROSLAVLJEN DAN OPĆINE

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 21. studenog 2012. - 14:26
Autor: 

Uspješno se stvara slika novog Tivta, ali se vrijednosti koje su do nje dovele – prije svega ljudi, ne smiju zaboraviti – poručio je gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš, obraćajući se danas učesnicima svečane sjednice lokalnog parmenta, upriličene povodom 21.novembra – Dana Općine Tivat.
Sjednici su prisustvovali odlažeći ministri unutrašnjih poslova Ivan Brajović, održivog razvoja i turizma Pedrag Sekulić i saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar, predstavnici vladinih agencija, načelnik GŠ VCG viceadmiral Dragan Samardžić i komandant Mornarice kbb Darko Vuković, diplomatski predstavnici Hrvatske, Srbije, Makedonije, BiH i Rusije, čelnici više crnogorskih opština i gradova iz inozemstva koji su pobratimi ili prijatelji Tivta, te lokalne privrede, kulturnog i javnog života.

Ističući da je Tivat „grad po mjeri čovjeka" i da je prepoznat kao skladna multetnička i multikulturna sredina, Kankaraš je naglasio da „značajne kulturno-povjesne znamenitosti i ostaci kulturnog nasljedja katoličke i pravoslavne religije i dan-danas ovaj primorski grad čine posebnim".
Najavivši da će do kraja prosinca ovogodišnja ulaganja u grad i njegovu infrastrukturu dostići iznos od 8 miliona eura, Kankaraš je nabrojio tridesetak već završenih ili projekata koji su u toku, a odnose se na poboljšanje lokalne komunalne infrastrukture, izgradnju novih društvenih objekata i unapredjenje uslova života gradjana. Kako najvažnije, on je izdvojio treću fazu izgradnje gradskog kanalizacionog sistema, otvaranje nove zgrade Muzičke škole, skori završetak novog objekta centralnog dječjeg vrtića, otvaranje multimedijalne kongresne dvorane kapaciteta 270 mjesta u zgradi Općine, puštanje u funkciju bike-share sistema javnog biciklističkog saobraćaja, te rekosntrukciju objekta rasadnika JKP u Gradskom parku.
Izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom „stateških investicija" Kankaraš je naglasio da je „Porto Montenegro u usponu, raste i objekat hotela sa pet zvjezdica, Luštica počinje izgradnju prvih objekata", a uskoro će početi i gradnja novog hotela u uvali Pržna i realizacija projekta golf igrališta pored aerodroma.
„Zato se kao nužnost nameće nastavak projekta brendiranja grada jer Tivat kao zajednica, jedino može sačuvati svoje vrijednosti i svoju posebnost kao temelje daljeg razvoja grada. U ovom novom okruženju od presudne je važnosti da Tivat odredi svoje konkurentske prednosti i stvori čvrstu osnovu neophodnu za sprovodjenje suštinskog ekonomskog razvoja."- poručio je gradonačelnik.
Inače, proslava Dana Opšine po običaju, počela je ceremonijom polaganja vijenaca na spomenik Palim borcima kod zgarde stare škole. Bokeljska mornarica, mažoretke i Gradska muzika prodefilovali su ulicama Tivta, a Kankaraš je potom na Trgu magnolija izvršio smotru počasnog odreda Bokeljske mornarice i primio raport od komandanta odreda, Ljubinka Biskupovića. Mornari i oficiri u tradicionalnim odorama na Trgu magnolija su odigrali kolo Bokeljske mornarice, a ovdje je upriličen i doček za tivatskog ljekara koji radi i živi u Zagrebu, dr Iva Belana koji je i ove godine, u čast praznika svog rodnog grada, istrčao maraton na relaciji Debeli brijeg-Tivat.