KAPETANI REKA I MORA DOPLOVILI DO PALAČE "GRGURINA"

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 24. studenog 2012. - 11:54
Autor: 

U sklopu programa proslave Dana općine Kotor sinoć je u Pomorskom muzeju Kotor otvorena međunarodna izložba "Kapetani reka i mora".
Direktorica muzeja Pomorskog muzeja Kotor Mileva Pejaković Vujošević pozdravila je goste i izrazila zadovoljstvo organizacijom izložbe, a posebno se zahvalila direktorici Muzeja nauke i tehnike iz Beograda, Maji Zimonjić koja je sa svojim timom omogućila da vidimo i doživimo ovu izložbu.
Direktorica Muzeja nauke i tehnike iz Beograda Maja Zimonjić kazala je kako izložba izložba "Kapetani reka i mora" još nije prikazana u Srbiji, a u narednih mjesec dana posjetioci u Kotoru će moći vidjeti jednu od najnovijih muzjskih zbirki sa 77 eksponata koju je formirala autor izložbe Gordana Karović muzejski savjetnik Muzeja nauke i tehnike.

Izložbu je otvorila Marina Jovićević Generalni konzul Srbije u Herceg-Novom koja je tom prilikom kazala:
"Više od godinu dana od kada se rodila ideja da Republika Srbija doprinese obeležavanju Jubileja 60. godina od osnivanja pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, ja večeras imam posebnu čast da otvorim izložbu o kapetanima, večnoj temi Boke kotorske.
Ovo jeste tema koja je značajna za vas, ali upravo izložba „kapetani peka i mora - Srbija i Boka kotorska" daće vam odgovor ha pitanje - kakve veze bokeljski kapetani imaju sa Srbijom.
Ljubaznošću naših kolega, iz ministarstva kulture i informisanja republike Srbije, koje je finansijski omogućilo realizaciju ovog zahtevnog projekta u najboljem duhu međudržavne saradnje, i muzeja nauke i tehnike iz Beograda, koji je izložbu pripremio, večeras ćemo vas povesti kroz istoriju veza između Srbije i Boke kotorske.
Večeras će za vas biti ispričana priča o 43 kapetana, bokelja, koji su svoj radni bek i dobar deo svog životnog beka proveli ploveći ha srpskim rečnim brodovima. Ova izložba upriličena je i u čast obeležavanja 150 godina od uspostavljanja rečnog brodarstva u Srbiji, 1862. godine, kada je prvi državni parobrod kneževine Srbije pod zapovedništvom pomorskog kapetana Boža Radončića iz Dobrote Dunavom doplovio u Srbiju.
Verujem da ćete kroz ovu izložbu spoznati nove činjenice o vašim sunarodnicima."
U muzičkom dijelu programa nastupili su sopran Milica Zdravković i Dragana Krgović pratnja na klaviru .
Organizatori izložbe su Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora, Muzej nauke i tehnike Beograd i Generalni konzulat Republike Srbije sa sjedištem u Herceg Novom.