"SVETI LIBERAN" U FLOTI "YU BRIVA"

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 07. ožujka 2013. - 11:07
Autor: 

Trajekt „Sveti Liberan" koji je ovih dana u Hrvatskoj kupila hidrogradjevinska kompanija „Yu Briv" iz Kotora, stigao je u luku Zelenika gdje je počela carinska procedura vezano za uvoz tog plovila i njegov upis u crnogorski Registar brodova.
„Yu Briv" je ovaj brod kupio od posrnule gradjevinske firme „Obšivač" iz Metkovića koja je dvije godine koristila „Sveti Liberan" kao plovilo za prevoz gradjevinske operative na hrvatska ostrva na kojima je ta firma izvodila gradjevinske radove. Toj ulozi trajekt je prilagodjen prije dvije godine kada ga je dotadašnji vlasnik, „Mediteranska plovidba" iz Korčule, zbog zastarjelosti povukla iz redovnog saobraćaja na trajektnoj liniji Dminče-Orebić, preko Pelješkog kanala.

„Sveti Liberan" je inače, izgradjen još daleke 1962 godine u Njemačkoj pod imenom „Pidder Lyng" gdje je plovio na trajektnoj liniji koja povezuje Frizijska ostrva u Sjevernome moru sa kopnom.
Kompanija "Mediteranska plovidba" brod je kupila 1971, dala mu novo ime "Zamošće" pod kojim je trajekt plovio narednih 39 godina, redovno spajajući poluopstrvo Pelješac i ostrvo Korčula. Nakon karijere trajekta, brod je pod novim imenom "Sveti Liberan" korišten kao plovilo za prevoz gradjevinske mehanizacije i operative firme "Obšivač" iz Matkovića.
"Sveti Liberan", brod od 296 bruto-tona, dug je 41,6 i širok 11 metara, a dok je korišten kao trajekt imao je kapacitet od 36 automobila i 200 putnika.
Zanimljivo je da je ovaj brod prije godinu ipo dana korišten prilikom snimanja filma "Venuto al Mondo" u Hrvatskoj, a u kome je glumila slavna španska glumica, oskarovka Penelope Kruz. Završne scene filma snimljene su upravo na palubi tog trajekta koji sada počinje novi život u floti kotorske hidrogradjevinske kompanije "Yu Briv".
"Brod smo kupili jer nam predstoji izuzetno veliki posao proširenja i dogradnje marine Porto Montenegro u Tivtu, a tu su i drugi projekti uredjenja i dogradnje obalne infrastrukture u Crnoj Gori i regionu na kojima ćemo raditi u narednom periodu. Sve to nametnulo je potrebu da ojačamo našu flotu nabavkom ovog broda"- kazano je u kompaniji "Yu Briv" koja je inače, već u proteklih par godina u Hrvatskoj kupila nekadašnji trajekt "Borik" riječke "Jadrolinije" koji sada plovi pod crnogorskom zastavom kao brod za podršku hidrogradjevinskim radovima "Vasilije", odnosno veliku plovnu dizalicu "Birina" Luke Ploče koja je, svojim kapacitetom dizanja tereta do 100 tona, medju najvećim plovnim dizalicama na jugu Jadrana, a sada nosi novi ime "Briv 1".
S. Luković