MANDIĆ: DOK SE NAŠI PREMIŠLJAJU, U ALBANIJI POSAĐENO JOŠ 280 TISUĆA MASLINA

Time to read
3 minutes
Read so far

Nedjelja, 12. svibnja 2013. - 17:11
Autor: 

Zadovoljstvo rezultatima tog Udruženja i brojnim aktivnostima sprovedenim u prošloj godini, ali i potpuno suprotan utisak uzgajivača kada su državni organi i posebno Ministarstvo poljoprivrede u pitanju, obilježili su redovnu godišnju Skupštinu Maslinarskog društva „Boka" koja je danas održana u Tivtu. Četrdesetak okupljenih uzgajivača iz Herceg Novog, Tivta i Kotora jednoglasno su usvojili izvještaj o radu MD „Boka" sa finansijskim izvještajem za 2012 godinu, a prihvatli su i finansiski i plan rada Udruženja za ovu godinu.
Izvršna direktrica MD „Boka" Vesna Djukić sumirala je uradjeno u prošloj godini podvlačeći niz uspješnih projekata koji su realizovani u saradnji sa lokalnim upravama tri bokeljske općine, udruženjima maslinara iz Bara i Ulcinja, te uzgajivačima maslina iz Italije i Hrvatske sa kojima bokeljski maslinari imaju odličnu suradnju, pa tako sa Hrvatima realizuju i zajednički prekogranični IPA projekat „Tradicionalno maslinarstvo kao jedan od vidova turističke ponude dviju država". MD „Boka" je protekle godine pokrenula i pionirske korake kada je razvoj oleoturizma u Crnoj Gori u pitanju- pripremljeni su propagandni materijali, Kuvar narodnih jela, katalog oleturističke ponude u koju su ušli najljepi bokeški maslinjaci, stari mlinovi, konobe, proizvodjači tradicionalnih lokalnih domaćih prehrambenih proizvoda, a renoviran je i stari kameni mlin u grbaljskom selu Pelinovo.

„Projekat razvoja oleoturizma na ovom području je tek u početnoj fazi i za sada je u njega preko ovog IPA projekta, ušlo 10 naših i 10 uzgajivača iz Hrvatske. Uskoro ćemo tiskati novi katalog u koga će uči ponuda još nekih od ukupno 42 naša člana koja su iskazala interesovanje za razvoj oleoturizma u svojim maslinjacima, mlinovima i konobama. Da je riječ o zaista interesantnom projektu i razvoju jedne sasvim nove grane turima na ovom području, potvrdjuju nam i utisci studenata Poljoprovrednog fakulteta iz Beča koji su nam lani bili gosti i koje smo proveli kroz najlješe bokeljske maslinjake i koji su obišli i stari kameni mlin u Pelinovu. Oni su bili oduševljeni u toj mjeri da im se nije išlo kući, a već su nam najavili i novu posjetu i ponudili svaku suradnju." - kazala je Đukić podsjećajući da je prošla godina bila izuzetno rodna pa je tako u mlinu MD „Boka" u Radanovićima do 31.prosinca prošle godine samljeveno 93,5 tona maslina i dobijeno oko 16 tisuća litara ulja. MD „Boka" lanije obučilo i prve lokalne sertifikovane ljude za senzoričko ocijenjivanje kvaliteta maslinovog ulja, učestvovalo je na brojnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu i nastavilo sa promoviranjem malsinarstva, pogotovo medju mladim ljudima pri čemu je najviše napravljeno u saradnji sa Općinom Tivat gdje funkcionišu i dva školska malsinjaka, a djeca iz tivatskih škola lani su vodjena na izlete i predavanja u maslinjake i mlinove na Luštici. Za deset godina rada MD „Boka" je po povlašćenim uslovima za svoje članove nabavio 537 raznih mašina i alata za radove u maslinarstvu, pa je Đukić naglasila da se sada valja posvetiti unapredjenju higijensko-tehnoloških ulova berbe i prerade maslina kako bi se što više povećao kvalitet ulja i proizvodilo najkvalitetnije i najskuplje, ekstra-djevičansko ulje.
„Lani smo učestvovali na javnoj raspravi o nacrtu Zakona o maslinarstvu u kojem se možda smao dva člana odnose na maslinarstvo, a sve ostalo na način prerade i prodaje ulja. Dostavili smo svoje primjedbe i sugestije, ali iz te rasprave još nije izašlo ništa, a i novi nacrt zakona je i dalje ostao nepotpun i neadekvatan kada su crnogorski maslinari u pitanju."- kazala je Đukić.
Predsjednik MD „Boka" Obrad Mandić izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da Crna Gora već godinama ništa ne čini na unapredjenju maslinarstva, kao i da nadležni u Ministarstvu poljoprivrede ne pridaju adekvatnu važnost toj grani.
„Mi ni nakon 10 godina nismo dobili odgovor od Vlade na predlog koji smo joj uputili još 2003 – da se izradi program sanacije starih i podizanja novih maslinjaka. U tom smislu ništa nije uradjeno, a bez toga, poredeći se sa zemljama u okruženju, mi smo u zapećku, posebno ako imamo u vidu glavne uzgajivače maslina i proizvodjače ulja kakvi su Italija,Španija,Grčka ili Hrvatska. Novi ministar poljoprivrede Petar Ivanović zvao je nas maslinare na razgovor, ali nas tamo nije dočekao on, već neka njegova pomoćnica. Naš prioritet broj jedan – Strategiju obnove i razvoja maslinarstva iz koje sve dalje proističe, oni su na tom sastanku stabili tek na četvrto mjesto, a bez toga nema napretka."- kazao je Mandić dodajući da je Ministarstvu poljoprivrede od izrade strategije, prioritetnije i stvaranje Nacionalnog udruženja proizvodjača maslina u Crnoj Gori, iako se problemi i uslovi u kojima rade maslinari u Ulcinju i Baru, ne mogu porediti sa onima u Boki. Mandić je kazao da bi trebalo razmisliti o osnivanju Maslinarske zadruge koja bi mnogo efiksnije pomogla malim uzgajivačima da iskoriste potencijal svojih često usitnjenih posjeda i budu „ozbiljniji igrač" na tržištu i u pregovorima sa državom. „Ovako ustitnjeni teško da možemo opstati. Nismo odustali ni od saradnje sa inostranim partnerima zainteresovanim za podizanje prvih velikih plantaža maslina u Boki iako smo prvog takvog partnera iz Italije izgubili. Dok smo mi ovdje čekali da se država smisli i da tumačenja Zakona o koncesijama, oni su se okrenuli Albaniji i tamo podigli nove plantaže posadivši 280 hiljada komada maslina. Sada imamo partnere iz Španije koji su zainteresovani da nešto slično urade i kod nas, ali i dalje čekamo uslove. Kada bi se podigla makar jedna velika plantaža sa 20-30 hiljada korena maslina, to bi bilo odlično i za sve nas ostale jer bi donijela stručnjake i najnoviju tehnologiju uzgoja i na naše područje."- kazao je Mandić dodajući da je najbolja lokacija za takvu plantažu Trešanjski mlin u Grblju gdje inače, država želi da sagradi regionalnu deponiju smeća. Bokeški maslinari juče su jetko komentarisali da „u Ministarstvu poljoprivrede nema nikoga sa primorja, a iako ga ima, taj neko pojma nema o maslinama i maslinarstvu".
Siniša Luković