MATICA CRNOGORSKA KOTOR - “ASPEKTI BORBE PROTIV TERORIZMA”

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 16. lipnja 2013. - 10:08
Autor: 

U organizaciji Matice crnogorske, ogranak Kotor u subotu je u Galeriji solidarnosti održana tribina pod nazivom "Aspekti borbe protiv terorizma".
O ovom značajnom problemu suvremenog društva i govorili su prof.dr Olivera Injac i mr Nikola Banićević.
U uvodnom dijelu prisutnima se obratila predsjednica Matice crnogorske ogranak Kotor mr Vesna Vičević koja je podsjetila da je skup organiziran u povodu dvaeset godina od osnivanja Matice crnogorske, koja je osnovana 1993. godine na Cetrinju kao NVO koja je funkcionirala sve do donošenja Zakona o matici crnogoskoj 2008., koja je od tada postala organizacija koja vrši djelatnost od posebnog interesa iz oblasti kulture. Svrha Matice je čuvanje njegovanje i afirmacija nacionalnog i kulturnog identiteta kao i pripadnika drugih naroda koji žive u Crnoj Gori u svim sverama duhovnog, znanstvenog umjetničkog i javnog života. U svom novom programu Matica se trajno opredjeljuje za izgradnju građanske, demokrtaske, multietničke Crne Gore prosperitetne i miroljubive države koju će svi građani, svih nacija i vjera smatrati svojom državom- kazala je Vičević.

Prof.dr Olivera Injac sa Univerziteta Donja Gorica na temu "Aspekti borbe protiv terorizma" ukazala kazala je na zanačaj teme terorizma koji je danas postao globalni problem čovječansta.
„Ovakve teme pripadaju temama modrnizacije bezbjednosti u Crnoj Gori gdje ja moram priznati da u toj oblasti kasnimo. Modernizacija bi se morala provesti na dva nivoa u sektoru bezbjednosti i kroz bezbjednosnu kulturu šireg stanovništva. Šira publika i javnost moraju znati što je terorizam koji su to aspekti teorizma kako može uticati na društvo i način borbe protiv terorizma"- kazala je prof.dr Olivera Injac.
Mr. Nikola Banićević koji je magistrirao na temi „Međunarodni pravni i institucionalnim aspekti borbe protiv terorizma" kazao je da je obaveza svake države da svojim građanima obezbjedi sigurnost mir a danas terorizam je prijetnja koja ne poznaje granice i koja je osnovni problem suvremenog društva. Terorizam je u osnovi posmatran kao unutrašnji i međunarodni. Crna Gora i svako drugo društvo se mora stalno, preranentno boriti sa tim problemiom.
„Mediji posebno moraju biti oprezni oni nesmiju stvarati događaje, oni moraju izvještavati. Pojedine velike medijske kuće su izdale uputstvo kako da njihovi novinari izvještavaju prilikom terorističkih napada. Crna Gora i Kotor kao značajna turistička destinacija konstantno su potecincijalne mete, koje nadležne službe moraju preventivno zaštiti. Obaveza institucija države Crne Gore je očuvanje njenog suvereniteta prava jednakosti, obezbjediti siguran i bezbjedan život svim građanima Terorizam je prijetnja sadašnjost i budućnost s toga bezbjedonosne strukture u zemlji moraju biti aktivni učesnici u stvaranju ustavom zagarantovanih prava slobode i bezbjednosti" kazao je mr. Nikola Banićević..
U glazbenom dijelu programa na flauti su nastupili su učenici Muzičke škole "Vida Matjan" Kotor.