„SEVENSTAR“ ĆE DOVOZITI JAHTE I IZ AZIJE

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 19. lipnja 2013. - 16:38
Autor: 

Brod za prevoz generalnog tereta „Spiegelgracht" renomirane holandske kompanije „Sevenstar Yacht Transport", uplovio je danas u Boku gdje je na sidrištu ispred Zelenike iskrcao ukupno 9 jahti koje je dovezao u Crnu Goru iz raznih krajeva svijeta. To je već četvrti za redom dolazak u Tivat jednog od brodova kompanije „Sevenstar", koja je danas tim povodom u Porto Montenegru priredila konferenciju za štampu i koktel. Tivat i Porto Montenegro su na mapi redovnih luka u koje navraćaju brodovi holandske kompanije, transportujući jahte, a Boka je jedna od samo tri redovne destinacije koje „Sevenstarovi" tranporteri obilaze u Europi.

„Cilj nam je da što više jahti dovedemo u Crnu Goru. Brojevi nam polako, ali sigurno rastu jer sve više vlasnik jahti zna za Porto Montenegro i želi da sa svojim brodovima dodje na ovu destinaciju. Vjerujemo u potencijal ovog prvoklasnog nautičkog centra i nakon dvije godine pregovora i priprema, došli smo na ovo tržište jer su takvu tražnju iskazali i naši klijenti – vlasnici jahti iz SAD, karipskog regiona i iz sjeverne Europe. Plan nam je da osim iz tih regiona, naši brodovi ovdje uskoro počnu dovoziti i jahte iz Azije."- kazao je jedan od manadžera „Sevenstara", Peter Stalsmid. On se zahvalio na saradnji predstavnicima Porto Montenegra, crnogorskih pomorskih vlasti, carine i policije, kao i lokalnom agentu kompanije „Sevenstar" – tivatskoj firmi „MRM Maritime" preko koje se organizuje dolazak brodova „Sevenstara" i transport jahti.
Sa jučerašnjim uplovljavanjem „Spiegelgrachta", holandska kompanija je u protekla tri mjeseca u Boku dovezla ukupno 21 jahtu, a odavde je njihovim brodom odvezena jedna jahta. Osim za Porto Montenegro, brodovi koji su došli transporterima holandske kompanije u Boku, uputili su se i ka drugim marinama u Crnoj Gori i Hrvatskoj jer su Tivat i Porto Montenegro sada ključna tačka iz koje „Sevenstar" pokriva čitav region Jadrana.
„Činjenica da je kompanija „Sevenstar" uvrstila našu marinu u plovidbeni red svojih brodova nam jako puno znači jer vlasnicima jahti omogućava da svoje brodove iz bilo kojeg dijela svijeta, lako, brzo, sigurno i efikasno transportuju do Crne Gore i Porto Montenegra. Boka je na mapi redovnih destinacija „Sevenstara" i od toga će imati koristi ne samo Porto Montenegro već nautička industrija u cijelom regionu Jadrana."- kazao je direktor marine Porto Montenegro Toni Braun.
Inače, „Sevenstar Yacht Transport" se poslom transporta jahti morem bavi od 1996 godine i ima flotu od više od 100 brodova. Ta firma dio je čuvenog holandskog brodarskog konzorcijuma „Spliethoff Gropu", osnovanog 1929. Godišnje „Sevenstar" širom svijeta transportuje 1.200 jahti dužine od 8 do 70 metara i pojedinačne težine do 750 tona. Firma ima izuzetno jak inženjerijski odfsjkek koji je i brojniji od komercijalne službe, zato što je transport brodova morem na drugom brodu, izuzetno tehnički zahtjevan i komplikovan posao, a iskusni „Sevenstarovi" tzv. loadmasteri koji rukovode svakom osjetljivom fazom ukrcaja, smještaja i iskrcaja jahti sa broda, glavna su prednost te firme jerse briunu da jahte, pojedinačne vrijednosti i po nekoliko desetina miliona eura, bezbjedne i neoštećene stignu na bilo koju destinaciju na svijetu.
S. Luković