BOKA - PROCVAT NAUTIČKOG TURIZMA , ALI I PROBLEMI

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 05. rujna 2013. - 10:42
Autor: 

Glavna turistička sezona, koja je Boki donijela novi procvat nautičkog turizma je za nama. Odgovorni u Luci Kotor i marini Porto Montenegro u Tivtu mogu zadovoljno trljati ruke, jer je broj brodova, jahti i nautičkih turista porastao u odnosu na lani. Oni koji međutim, ne mogu biti zadovoljni su nadležni iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja, odnosno Lučke kapetanije Kotor, koji nisu uspjeli da adekvatno kontroliraju sva zbivanja na moru u akvatorijumu zaliva proteklih mjeseci, pa je glavna nautička sezona opet ukazala na brojne probleme i neriješene odnose, koje još uvijek imamo u toj oblasti.
Nekim od tih aspekata turističko-nautičke sezone bavimo se u "Neptunu" – čućete da li se od turista, koji u Boku dolaze na kruzerima i jahtama naplaćuje boravišna taksa, je li najveća marina u Boki adekvatno organizira protivpožarnu zaštitu, te kako gust saobraćaj na moru utiče na morske sisavce.

Prije svjetske premijere, koja je zakazana za kraj ovog mjeseca na Monaco Yacht Show-u u Monte Karlu, u Boki smo ovog ljeta mogli vidjeti model najnovije motorne jahte, koju proizvodi nautička branša čuvenog njemačkog automobilističkog koncerna „Mercedes Benz" – kompanija „Silver Arrows Marine". Njen čelnik Ron Gibs, prezentirao je novu 14 metara dugu luksuznu grand tourismo motornu jahtu, a jedan primjerak tog skupog i ekskluzivnog broda od narednog ljeta će biti stacioniran u tivatskoj marini Porto Montenegro, koja je jedan od strateških partnera kompanije „Silver Arrows Marine".
S.L.
Audio: Zoran Barbic komandir DVD Krtoli

Audio: Ron Gibbs predsjednik Silver Arrows Marine

Audio: Direktorica TO Tivat Bernarda Moskov

Audio: dr Mirko Djurovic Institut za biologiju mora Kotor

Audio: Zanimljivost -  podizanje Costa Concordie