POPOVIĆ I BEREZNITSKY ODUŠEVILI PUBLIKU

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 22. lipnja 2013. - 11:06
Autor: 

U povodu Svjetskog dana glazbe, odnosno Fete de la Musique, Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan" iz Kotora organizirala je u petak koncert Mihaila Bereznickog (viola) i Marije Popović (klavir) u crkvi Svetog Duha. Na koncertu su izvedena djela C. Frankai (1822-1890) P. Hindemitha (1895-1963).

Marija Popović (klavir)
Rođena je 1984. u Kotoru, gdje je završila nižu muzičku školu u klasi prof. Marine Dulović a zatim srednju u klasi prof. Olge Borzenko. Školovanje je nastavila u Kijevu, na konzervatorijumu P. 1. Ćajkovski, u klasi prof. Jurija Kota, u čijoj klasi je i diplomirala 2007. godine. Zatim upisuje postdiplomske studije (odsjek za kamernu muziku), takođe u Kijevu, u klasi prof. Ije S. Carevich čiji je i asistent u periodu od 2007-2010. godine.
Nastupala je na brojnim takmičenjima i festivalima (Crna Gora, Srbija, Italija, Ukrajina) i osvajala visoka priznanja - prve nagrade na republičkim takmičenjima, saveznim takmičenjima, prva nagrada na takmičenju Gradusad parnassum (Srbija)... Nastupala je kao solista sa simfonijskim orkestrom iz Ćemigova. Usavršavala se na kursevima kod profesora Dorijana Leljaka, Ninoslava Živkovića, Paula Gulde i drugih. Od 2010. godine radi u muzičkim školama u Kotoru i Tivtu kao profesor kamerne muzike i klavira. Više puta je nastupala na festivalu Espressivo (Cetinje), Grad Teatar (Budva), na festivalima kamerne muzike u Ukrajini, festivalu gudača u Kotoru.
Od 2007. godine nastupa u raznim kamernim ansamblima. Na repertoaru ima preko pedeset sonata za klavir i gudačke instrumente.
Mikhail Bereznitsky (viola)
Po mišljenju mnogih poznatih muzičara, jedan od najboljih violista u svijetu. Kombinacija toplog zvuka viole i violinske virtuoznosti, moćnog temperamenta i prefinjene lirike, revolucionarne avangardne ideje, stavljaju ga u red sa najboljim svjetskim muzičarima.
Violu počinje da svira tek sa 26 godina. Do tada je već kao iskusni violinista i formirani muzičar svirao kao solista, sarađivao sa najboljim svjetskim orkestrima i svirao u raznim kamernim ansamblima. Ipak, osjetio je da mu je viola bliži instrument, i po zvuku i po stilu.
Kao violinista, za vrijeme školovanja na Moskovskom konzervatorijumu, bio je u klasi prof. M.S. Glezarovc i N.G. Beškine a iskustvo kamernog muziciranja je stekao pod rukovodstvom M.S. Kopelmana, V.A. Berlinskog, D.V.
Šebalina, A.G. Bahćieva i mnogih drugih. Zatim upisuje postdiplomske studije u klasi profesora J.A. Bašmeta.
„Mihail Bereznjicki je jedan od najbriljantnijih violista današnjice." Rodion Ščedrin „Mihail Bereznjicki posjeduje predivan zvuk, virtuoznu tehniku, izuzetnu interpretaciju i dubok uvid u ideju kompozitora."
Pobjednik je međunarodnog takmičenja kamerne muzike V. Bellini u Italiji, 1990. Laureat međunarodnog takmičenja violista L. Tertis u Engleskoj (1997), takođe je i prvi ruski violista koji je osvojio nagradu na tom takmičenju od 1980. godine, kada je takmičenje osnovano. Pobjednik je i međunarodnog takmičenja violista J. Bašmet u Moskvi. Kao solista i član raznih ansambala učestvuje na festivalima u Rusiji, Litvaniji, Letoniji, Mađarskoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Španiji, Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Engleskoj, Kostarici, Južnoj Koreji i dr. Među festivalima su Decembarske večeri na sjećanje S.T. Rihtera i Moskovskajesen u Moskvi, Berliner Festwochen i Oleg Kagan Musikfest u Njemačkoj, Bath InternationalMusic Festival u Engleskoj.
Mihail Bereznjicki je prvi u Rusiji izveo mnoga djela kompozitora kao što su N. Rota, M. Najman, R. Klark, Dž. Bouen, M. Feldman, E. Podgajc, I. Golubev i dr. Svirao je u ansamblu sa muzičarima kao što su G. Kremer, A. Ljubimov, N. Gutman, J. Bašmet, V. Tretjakov, A. Rudin, N. Štarkman, K. Blaher, V.
Lobanov, J. Franc.
Mihail Bereznjicki je docent na Moskovskom konzervatorijumu, dobitnik je priznanja Zaslužni umjetnik Rusije, član je žirija mnogih međunarodnih takmičenja.