DVANAESTA OBLJETNICA HGD CG

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 24. lipnja 2013. - 10:29
Autor: 

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore osnovano je 23.lipnja 2001. godine u Kotoru sa ciljem očuvanja kulturno-duhovne baštine građana Hrvatske etničko-kulturne pripadnosti u Crnoj Gori, kao i njezinom promoviranju, unapređenju i ugradnji u pluralne vrijednosti društva kojem Hrvatska nacionalna manjina pripada.
Osnivačkoj skupštini je prisustvovalo 12 delegata iz Kotora, 10 iz Tivta, 1 iz Budve i 1 iz Podgorice. Izabran je privremeni Upravni odbor sastavljen od sedam članova: Zoran Nikolić, Krsto Matijević, Ljerka Dragičević, Nikola Čučić, Vedran Milošević i Tripo Schubert.

Za predsjednika Društva izabran je Tripo Schubert. Na Skupštini su usvojena osnivačka akta o formiranju Društva. HGD CG je registrirano u Ministarstvu pravde Republike Crne Gore 3. srpnja 2001. godine.
Društvo ima svoje podružnice u Herceg Novom, Tivtu, Baru i Podgorici i Dubrovniku.
Hrvatsko građansko društvo je izdavač nekoliko značajnih publikacija iz povijesti Hrvata na prostoru Boke kotorske. Nakladnik je jedinog pisanog glasila Hrvata u Crnoj Gori, dvomjesečnika Hrvatski glasnik. Organizator je brojnih manifestacija, susreta i obilježavanja značajnih događaja iz povijesti Hrvata u Crnoj Gori.