PROSLAVLJEN ZAŠTITNIK BUDVE

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 25. lipnja 2013. - 12:34
Autor: 

U ponedeljak je svečano proslavljen blagdan sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika grada Budve. Pontifikalnu misu je služio u zajedništvu deset svećenika kotorski biskup mons. Ilija Janjić.
Liturgijsko slavlje je uzveličao župni mješoviti pjevački zbor sv. Mateja iz Dobrote.
Sv. Misi nazočili su brojni vjernici i hodočasnici iz Hrvatske, kao i Andre Santini konzul Republike Hrvatske u Kotoru. Na kraju sv. Mise, poslije ljubljenja relikvija slavlju se pridružila budvanska limena glazba. Za sve prisutne župnik don Filip kan. Janjić i župljani priredili su ivanjsko posluženje.

Crkva sv. Ivana iz XIII. stoljeća predstavlja još od starokršćanskih vremena duhovnu vertikalu grada Budve, čija se biskupija u pisanim dokumentima prvi puta spominje u buli Pape Zaharije 743. godine. Ova je bula nastradala 1185. godine u pokušaju osvajanja grada Dubrovnika od strane Nemanjića. Prvi poznati budvanski biskup bio je Silvestar čije je me zabilježeno 1143. godine, 77 godina prije nego je osnovana Srpska pravoslavna Crvka. Biskup Janjić u svojoj propovijedi istaknuo je veličinu Ivana Krstitelja, za kojega je sam Krist rekao „non surrexit maior" – između rođenih od žene ne usta veći. Stoga, snaga njegovih riječi treba biti i snaga u našem svakodnevnom životu, ako je potrebno ići i protiv pomodarskih struja koje nam često puta nameće suvremena Europa.
Crkva dalje ne može i ne smije podržavati zakone koji se protive samoj stvaralačkoj moći Boga. Ona je kroz povijest da li je netko slušao ili nije uvijek podizala glas protiv onoga što je bilo protivno prirodnim i božanskim zakonima.
Don Anton Belan