OD TIVTA DO FRANKFURTA ZA 60 EURA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 27. lipnja 2013. - 14:00
Autor: 

Poznati njemački čarter-avioprevoznik „Condor" uspostaviće u utorak, 2.srpnja, sezonsku liniji Frankfurt-Tivat-Franfkurt – saopšteno je danas iz poslovodstva zračne luke Tivat.
„Condor" će izmedju ta dva grada ove sezone imati ukupno 14 letova, svakog utorka po jedan u vremenu od 2.srpnja do 1.listopada. Avioni njemačke kompanije slijetaće svakog utorka u 8.45 sati na tivatski aerodrom, odakle će nazad za Franfurt polijetati sat vremena kasnije. Let u jednom pravcu inače, traje dva sata.

 OGROMAN PORAST SAOBRAĆAJA
Tivatska zračna luka inače, ovih dana bilježi veliki obim porasta saobraćaja u odnosu na uporedni prošlogodišnji period, pa su gužve u maloj i neuslovnoj terminalnoj zgradi povremeno zaista velike jer se u njoj istovremeno zatekne i po par tisuća ljudi.
„Zaključno sa jučerašnjim danom, u lipnju ove godine imali smo 115.590 putnika, što je 22 posto više nego za 26 dana istog mjeseca lani. Istovremeno, za 18, 2 posto u odnosu na uporedni period lani, porastao je broj komercijalnih aviona kojih smo od 1. do 26.lipnja ove godine opslužili ukupno 539, a tu je i 160 aviona iz segmenta tzv. generalne avijacije koliko smo ih imali od početka ovog mjeseca."- kazao je Bošković. Da u generalnu avijaciju ne spadaju samo mali, poslovni avioni već i avioni veličine prosječnog putničkog vazduhoplova ili interkontinentalnog širokotrupnog putničkog lajnera, dokazuje i primjer dva vazduhoplova koji su se danas zatekli na platformi. Riječ je o jednom „boeingu 737 BBJ" i jednom širokotrupnom „boeingu 767-200 ER" – oba su zvanično, privatni luksuzni i poslovni avioni registrirani u američkom registru i pripadaju saudijskoj kompaniji „Mid East Jet" iz Džede, koja bogatim klijentima iznajmljuje najluksuznije i najskuplje privatne vazduhoplove za letove do najčešće, egzotičnih destinacija.Kako nezvanično sazanjemo, sa privatnim „boeingom 767" je u Crnu Goru je doputovao jedan bogati saudijski šeik.

„Prilikom prvog slijetanja „Condora" u utorak, pripremićemo im doček onako kako se uobičajeno rade avionske inauguracije kada neka značajnija kompanija otvara saobraćaj sa nekim aerodromom. Avion ćemo pozdraviti vodenim mostom – topovima sa naših vatrogasnih vozila, a posadi će biti uručeni prigodni pokloni za dobrodošlicu."- kazao je direktor zračne luke Tivat, mr Ranko Bošković.
Na liniji za Tivat „Condor" će letjeti avionima tipa „airbus A-320" u konfiguraciji sa po 174 sjedišta. Iako je riječ o prvenstveno čarter-prevozniku koji većinom leti za potrebe njemačkih turističkih agencija, u njihovim avionima koji će letjeti izmedju Tivta i Franfurta ima i odredjenih kapaciteta koji se prodaju na slobodnom tržištu po principu kako to rade lou-kost aviokompanije. Tako je na „Condorovom" sajtu bilo u prodaji karata za letove izmedju Frankfurta i Tivta i obrnuto, a cijena je iznosila 59,99 eura za let u jednom pravcu u ekonomskoj klasi.
„Condor" je bio redovan klijent tivatske zračne luke tokom osamdesetih godina, kada su avionima tog prevoznika hiljade njemačkih turista dolazile na ljetovanja u Crnu Goru. Njihov povratak sada je još značajniji, jer ta njemačka aviokompanija i našim gradjanima omogućava da po veoma prihvatljivim cijenama putuju izmedju Tivta i Frankfurta.
S. L