H. NOVI - MEĐUNARODNI FESTIVAL DANI MUZIKE

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 09. srpnja 2013. - 10:25
Autor: 

Međunarodni festival Dani muzike 30. po redu, počinje sutra 10. srpnja u 21,30 sati a trajaće do 20. srpnja. Festival će otvoriti poljski gudački kvartet „Prima Vista". Sa kavrtetom će nastupiti flautista iz Italije Đuzepe Nova.
Selekciju i u godini jubileja festivala potpisuje umjetnički direktor manifestacije, Novljanin, pijanista Boris Kraljević. Ona obuhvata izvođače iz šest zemalja svijeta. Osim Poljske i Italije u Herceg Novom će nastupati umjetnici iz Portugala, Južne Koreje, Singapura i Crne Gore- čulo se na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Muzičari iz Gudačkog kvarteta „Prima vista" prirediće koncerte, u različitim formacijama (s flautom, koloraturnim sopranom i klavirom) tri večeri.
Ostali umjetnici koji će nastupiti na festivalu su flautisti Đuzepe Nova i Luis Meireles, pijanisti Frančesko Nikolozi, Marija Žoze Souza Guedes i Ana Mihaljević, violinista Vujadin Krivokapić, sopranistkinja Sung Hi Park, i selektor festivala, pijanista Boris Kraljević.
"Kompletan program ima oznaku premijernog. Većina djela biće prvi put izvedena na našim prostorima. Tako će publika Dana muzike čuti Treći gudački kvartet najvećeg živog poljskog kompozitora Kšoštofa Pendereckog priređen povodom 80 godina od njegovog rođenja ali i Drugi kvintet za klavir i gudače Antonjina Dvoržaka kao i prvi gudački kvartet autora romantike Stanislava Monjuška" kazao je Kraljević.
Budžet Festivala iznosi 23.500 eura, njegovi generalni pokrovitelji su općina Herceg Novi i Turistička organizacija grada, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i hotel San rizort. Producent je JUK Herceg Fest.
Koncerti će se održavati u Dvorani „Park" i počinjaće 21.30 sati.