27. HERCEGNOVSKI FILMSKI FESTIVAL OD 1. DO 7. KOLOVOZA

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 30. srpnja 2013. - 7:58
Autor: 

U četvrtak 1. kolovoza u 21 sat na Kanli kuli projekcijom filma „Falsifikator", u režiji Gorana Markovića, počinje 27. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival. Publika će do 7. kolovoza biti u prilici da pogleda više od 80 filmskih ostvarenja, u tri takmičarska i jednom revijalnom dijelu programa – priopćeno je juče na konferenciji za medije. Prema najavama organizatora, festival će otvoriti jedan od najznačajnijih holivudskih producenata Branko Lustig.
I ove godine festival će biti održan na četiri festivalske pozornice – glavni, takmičarski program na Kanli Kuli, revijalni na tvrđavi Forte Mare, program dokumentarnih filmova na Trgu Belavista, a program studentskih filmova u Amfiteatru Hercegnovskog pozorišta.

Selektor glavnog programa i umjetnički direktor festivala Srdan Golubović istakao je da ovogodišni glavni program festivala ima 15 filmova, od čega 10 u konkurenciji za festivalske nagrade, i pet koji su van konkurencije.
On je istakao veliko zadovoljstvo što će jednočasovni dokumentarni film crnogorskog reditelja Branka Baletića „Njegoš – jedna biografija, Noć skuplja dva vijeka" biti premijerno prikazan na Kanli Kuli (izvan konkurencije).
„Time će Festival dati doprinos i obilježiti proslavu 200-godišnjice rođenja Petra II Petrovića-Njegoša. Nažalost, ove godine nemamo nijedan dugometražni crnogorski film u glavnom programu" – kazao je Golubović.
Na lokaciji Forte Mare biće prikazano šest nagrađivanih filmova sa ovogodišnjeg Kanskog i Berlinskog festivala. Selekciju dokumentarnih filmova, u okviru koje će biti prikazano 38 ostvarenja iz 30 zemalja, priredio je Vladimir Perović.Segment studentskih filmova u izboru selektora Srđana Koljevića, obuhvatio je 23 studentska ostvarenja, sa deset filmskih akademija iz regiona.
Predsjednik savjeta festivala Stevan Koprivica istakao je da Hercegnovski filmski festival ima ambiciju da preraste u epicentar filmskih dešavanja Crne Gore. Poslovni direktor festivala Zoran Živković kazao je da će tokom festivala biti promovisana knjiga dosad neobjavljenog scenarija Živka Nikolića „Zubato sunce" koju je izdala Fondacija „Živko Nikolić".
Žiri glavnog takmičarskog programa čine makedonska glumica i producentkinja Labina Mitevska, filmski i dramski autor Milica Piletić i Nikola Ležaić reditelj iz Beograda. Žiri dokumentarnog filma čine prof. Ruben Guzman, Ivica Vidanović i Ivan Salatić. Studentski žiri čine: Anja Sekulić, Jovana Bojović i Đorđe Stanojlović.
Region, svijet i „Noć skuplja dva vijeka"
Nakon zvaničnog otvaranja i projekcije filma Gorana Markovića, publika će 1. avgusta na Kanli kuli imati priliku da vidi i rumunsko ostvarenje „Rocker" Mariana Krisina. Petak (2. avgust) rezervisan je za projekecije filmova „Ljudožder vegetarijanac" Branka Šmita (Hrvatska) i „Prošlost" Ašgara Farhadija (Francuska, Italija). Na repertoaru 3.kolovoza je „Odumiranje" Miloša Pušića (Srbija) i „Tango Abrazos" Metoda Peveca (Slovenija); u nedjelju, 4.kolovoza, biće prikazan dokumentarno-biografski film o Petru Drugom Petroviću – Njegošu „Noć skuplja dva vijeka" Branka Baletića (Crna Gora), zatim filmovi „Skidanje" Koste Đorđevića (Srbija) i „Salvo" Fabija Grasadonija i Antonija Pjace (Italija, Francuska). Sljedećeg dana, 5.kolovoza, publika će vidjeti ovogodišnjeg pobjednika Kanskog festivala – „Plavo je najtoplija boja" Abdelatifa Kešiša (Francuska) i „Mold" Alija Ajdina (Turska, Njemačka). U utorak, 6.kolovoza, prvo će biti prikazano ostvarenje „Svećenikova djeca" Vinka Brešana (Hrvatska, Srbija), a potom „The Daughter" Thanosa Anastopoulosa (Grčka, Italija). Posljednjeg dana festivala, 7.kolovoza, na repertoaru su „Kad svane dan" Gorana Paskaljevića (Srbija, Francuska, Hrvatska) i „Congress" Arija Folemana (Izrael, Njemačka, Poljska, Francuska).
/Pobjeda/