HGI PROSLAVIO DAN UTEMELJENJA STRANKE

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 01. rujna 2013. - 10:49
Autor: 

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) proslavila je u subotu Dan utemeljenja stranke, na platou ispred crkve Gospe Snježne u Škaljarima.
Brojne članove, simpatizere, goste i zvanice pozdravila je predsjednica stranke i ministrica u Vladi CG Marija Vučinović.
"Iza nas u prethodnoj godini su značajne aktivnosti, jer smo imali lokalne izbore u Kotoru i Tivtu, kao i parlamentarne izbore na državnom nivou, na kojima smo zahvaljujući vašoj podršci ostvarili zapažene rezultate. Zadovoljstvo nam je još veće zato što nam je rejting u jednoj stabilno uzlaznoj putanji, što nam potvrđuju agencije koje se bave istraživanjem javnog mnijenja.

Vaše povjerenje nam je potvrda da ste u nama prepoznali dosljednost našeg programskog opredeljenja, koje se prvenstveno tiče očuvanja identiteta, vjere, kulture i običaja našeg naroda, tradicije uopće. Naša stalna briga je i ekonomska opstojnost i pomoć u obrazovanju Hrvata sa ovih prostora - pomoć oko upisa u visokoškolskim ustanovama, mogućnost pohađanja seminara i raznih edukacija.
Želja nam je da i dalje sa nevladinim udrugama koje nose hrvatski predznak jačamo položaj Hrvata u Crnoj Gori, kroz razne kultune manifestacije, a sa predstavnicima Republike Hrvatske, naše matične države, podržavat ćemo razvoj dobrosusjedskih odnosa i aktivno učestvovati u njima.
Ovom prilikom želim Vas obavjestiti da ćemo u srijedu, 4.rujna imati susret sa Predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, koji dolazi u zvaničnu posjet predstavnicima Hrvatske nacionalne manjine u Dom kulture u Donjoj Lastvi, koji je obnovljen zahvaljujući ogromnom entuzijazmu aktivnih članova HGI-a."- kazala je predsjednica HGI-a Marija Vučinović.
Veleposlanica RH u Crnoj Gori Ivana Sutlić Perić čestitajući jedanaestu obljetnicu stranke podsjetila je kako je i službeno prisustvovala osnivačkoj Skupštini HGI-a 2002.godine.
"Nisam bila sigurana da će to imati tako veliki uspjeh kao što sada ima i ne samo kao parlamentarna stranka nego i kao uspjeh naše Predsjednice stranke koja je članica Vlade. Za petnaesti ili dvadesteti rođendan HGI molim preuzmite vlast." - kazala je veleposlanica RH u Crnoj Gori Ivana Sutlić Perić.
Hrvatska građanska inicijativa, jedina politička stranka Hrvata u Crnoj Gori, osnovana je 2003 godine. Stranka je na posljednjim parlamentarnim izborima ostvarila povijesni rezultat osvajanjem jednog zastupničkog mandata te je postala dio koalicijske vlasti, a predsjednica HGI-a Marija Vučinović postala je ministrica u crnogorskoj vladi.
Među brojnim članovim, simpatizerima, gostima i zvanicama iz Kotora, Tivta, Budve, Bara, Podgorice, Herceg - Novog, proslavi su nazočili, veleposlanica RH u Crnoj Gori Ivana Sutlić Perić, žerar konzul RH u Kotoru Andre Santini, zastupnica HGI-a u parlamentu CG Ljerka Dragičević, pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović, kotorski biskup Mons. Ilija Janjić sa svećenstvom, predsjednik HNV CG Zvonimir Deković, predsjednik HGD CG Mirko Vičević.
U zabavnom dijelu programa nastupioje VIS "Lungo Mare" iz Kotora.
Audio: Predsjednica HGI-a Marija Vučinović

Audio: Veleposlanica RH u CG Ivana Sutlić Perić