MILION EURA ZA REGIONALNI POMORSKI CENTAR

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 16. rujna 2013. - 10:18
Autor: 

Na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru je ozvaničen početak realizacije projekta pod nazivom "Montenegro Sustainable Maritime Competence Development Initiative", koji je rezultat uspješne saradnje Fakulteta za pomorstvo iz Kotora (Univerzitet Crne Gore) i Pomorskog fakulteta iz Alesunda (Alesund University College), Norveška.
Ovaj zajednički projekat, vrijedan više od milion eura i finansiran od strane Ministarstva inostranih poslova Norveške, ima za cilj stvaranje prepoznatljivog regionalnog pomorskog centra u okviru Fakulteta za pomorstvo u Kotoru.

Između ostalog, projektom je predviđeno osnivanje zajedničkog centra za inovacije i ekspertize u pomorstvu; nabavka najsavremenijih brodskih simulatora za obuku studenata i pomoraca; nabavka laboratorijske opreme za znanstveno-istraživački rad; stručno usavršavanje nastavnog i saradničkog osoblja u sklopu kraćih i jednosemestralnih studijskih boravaka na Pomorskom fakultetu u Alesundu; pomoć norveških eksperata oko primjene STCW konvencije na Fakultetu za pomorstvo; organiziranje nastave na postdiplomskom studijskom programu na engleskom jeziku na Fakultetu za pomorstvo; obuka i mogućnost zaposlenja najboljih studenata na brodovima pod norveškom zastavom; organiziranje okruglih stolova, kao i razne druge zajedničke aktivnosti.
Ovom događaju su pored domaćina, dekana Fakulteta za pomorstvo prof.dr Danila Nikolića sa saradnicima, prisustvovali gosti iz Norveške dekan Pomorskog fakulteta prof. dr Hans Petter Hildre sa saradnicima, rektor Univerziteta Crne Gore prof.dr Predrag Miranović i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore prof.dr Duško Bjelica. Prisutni su izrazili zadovoljstvo započetom realizacijom projekta i naglasili njegov značaj u kontekstu novih razvojnih mogućnosti za Univerzitet Crne Gore/Fakultet za pomorstvo, njegov nastavni kadar i studente, kao i pomorce u Crnoj Gori.