ZLATNA PLAKETA BOKELJSKOJ NOĆI

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 07. listopada 2013. - 10:19
Autor: 

Na 46. Međunarodnom sajmu turizma koji je od 3. do 6. listopada održan u Novom Sadu, Javna ustanova Kulturni centar „Nikola Đurković" iz Kotora dobila je treću godinu za redom diplomu sa Zlatnom plaketom za kvalitet, za organizovanje tradicionalne manifestacije – Bokeljska noć, priopćeno je iz te ustanove. Diplomu je primio direktor JU „Nikola Đurković" Saša Milošević.
Uprava za zaštitu kulturnih dobara je 3. srpnja ove godine donijela rješenje kojim se tradicionalno-kulturnoj manifestaciji takmičarskog karaktera Bokeljskoj noći utvrđuje status nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja.

Bokeljska noć predstavlja kulturno-zabavnu manifestaciju od nacionalnog značaja zato što: ima izuzetan značaj za društveni, povjesni, kulturni i ekonomski razvoj Kotora, Boke kotorske, naroda i nacionalnih zajednica koji u njoj žive; svjedoči o važnim povjesnim događajima koji su se zbivali na ovom prostoru, značajnim ličnostima i ljudima koji su tu živjeli i posjećivali Boku i Kotor; predstavlja izuzetno značajan primjer stvaralaštva svog vremena vezan za lokalnu zajednicu; ima izuzetnu kreativnu, veliku umjetničku i estetsku vrijednost; a ima i uticaj na razvoj kulture i tehnike u smislu prilagođavanja novim tekovinama i dostignućima u obilježavanju i izradi materijalnih elemenata koji su uključeni u obilježavanje Bokeljske noći, kakve su ukrašene barke, vatromet, satirični „komentari" na društvenu zbilju i sl. Bokeljska noć je stara manifestacija, čije porijeklo datira iz proslave Venecijanske noći iz XVIII vijeka, a čije se praktikovanje može pratiti u kontinuitetu, sa prekidom od 1936. do 1959. godine.
Po vještini ukrašavanja barki, igri svjetlosti u zraku i zabavi nakon toga na kraju svakog kolovoza Kotor je postao prepoznatljiv ne samo u Crnoj Gori nego i van njenih granica. Bokeška noć je jedna vrsta karnevala u kojem glavnu ulogu imaju, svake godine iznova, maštovito dekorisane barke i brodice, iluminirajući efekti i zabava građana i turista koji toga dana a osobito noći, preplave Kotor. Navedeni atributi ovu kotorsku feštu čine autentičnom, tradicionalnom, jedinstvenom i rijetkim dobrom, što je sve preporučuje za kulturno dobro od nacionalnog značaja.