INTERNACIONALNI TV FESTIVAL BAR - U TRCI ZA ZLATNU MASLINU 78 OSTVARENJA

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. listopada 2013. - 11:25
Autor: 

Internacionalni TV festival Bar 22. - 26. listopada (utorak) otvorit će poznati televizijski voditelj Oliver Mlakar, priopćili su organizatori Festivala.
Na natječaju za natjecateljski dio Festivala prijavilo se 78 zemalja s 345 programa. U trci za Zlatnu maslinu, prema odabiru selekcione komisije našlo se 78 ostvarenja iz 86 televizija i produkcijskih kuća iz 45 zemalja svijeta.
Selektirani programi raspoređeni su u pet natjecateljskih kategorija. U okviru dokumentarnog i istraživačkog TV programa bit će prikazano 26 ostvarenja: igrani dramski i serijski program donosi 14 filmova; dokumentarni program iz oblasti ekologije i turizma ponudit će četiri filma; dječiji program 13 ostvarenja, a kratke TV forme publici će ponuditi 21 program.

- Ove godine bit će dodijeljeno ukupno 19 nagrada, za svih pet kategorija, kao i počasna nagrada „Dragan Radulović" za najbolju emisiju iz kategorije dječijeg programa.
Marija Perović umjetnička direktorica istakla je da je za ovo izdanje Festivala pripremljen bogat prateći program, koji čine cjelodnevni sadržaji, uz okrugle stolove, master classove, posebne projekcije i nazočnost specijalnih gostiju kao i aktualnih zvijezda televizijske produkcije. Ona je najavila da će s Oliverom Mlakarom biti organizirano druženje 23. listopada.
- Meni je posebno zadovoljstvo, jer je riječ o licu koje je isključivo radilo tv formate. On nam je svima poznat kao voditelj čuvene „Kviskoteke". Rasli smo i živjeli uz njega. Bez njegovog šarma, inteligencije i obrazovanja „Kviskoteka" ne bi postala kultni kviz – istakla je Perović.
U okviri pratećeg programa publika će, između ostalog moći da pogleda specijalnu projekciju filma „Noć skuplja dva vijeka, Njegoš – jedna biografija" crnogorskog reditelja Branka Baletića, a bit će upriličena i prezentacija „The Prix Jeunesse" fondacije, čiji je osnovni cilj promocija kvalitetnog dječijeg programa na televizijama širom svijeta.
U okviru programa „Druženje sa..." pored druženja sa Mlakarom, publika će moći da se sretne i s Brankom Baletićem (25. listopada).
- Trećeg dana festivala nastavljamo dugogodišnju suradnju sa češkom televizijom, promocijom najnovijeg igranog dramskog projekta pod nazivom „Cirkus Bukovski" u produkciji češke televizije. Također, bit će organizirane u suradnji s organizacijom „Films4Peace" specijalne projekcije filmova posvećenih razvoju svijesti o miru u svijetu – kazala je Perović.
Ovo je jedan od četri Festivala, koje je Vlada Crne Gore na inicijativu Ministarstva kulture proglasila manifestacijom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. Festival se realizira pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Općine Bar. Osnivač i koproducent Festivala je Radio Televizija Crne Gore.