XVII. INTERNACIONALNI TV FESTIVAL BAR

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 20. listopada 2012. - 11:05
Autor: 

Povodom predstojećeg XVII Internacionalnog TV Festival Bar koki će biti otvoren u ponedeljak 22.listopada ispred Dvorca kralja Nikole u Baru juče je održana konferencija za novinare.
Direktorica festivala i savjetnica za informisanje općine Bar Ljiljana Đinđinović, kazala je da će se u takmičarskom dijelu festivala po kategorijama nadmetati 11 programa kratkih TV formi, 13 igranih, osam iz oblasti ekologije i turizma, tri dječja programa i 36 dokumentarnih filmova.

Govoreći o pratećim programima manifestacije, umjetnička direktorica festivala Marija Perović istakla je kako će biti predstavljeni specijalne goste koji dolaze iz regiona. Tako će se u okviru segmenta posvećenom glumačkim parovima u utorak, 26. listopada, predstaviti Milena Dravić i Dragan Nikolić. Slavne glumce publika će imati priliku da vidi u Dvorcu kralja Nikole, gdje će biti organizovan razgovor sa umjetnicima. U četvrtak, 28. listopada, pred publiku će izaći zagrebačko-beogradski glumački par, Judita Franković i Miodrag Krivokapić, kao protagonisti nove hrvatske serije koja će biti premijerno prikazana na TV festivalu u Baru. Posljednjeg dana festivala, 29. listopada, predstaviće se mladi crnogorski glumci Sanja Jovićević i Momčilo Otašević, trenutno poznatiji kao glumački par iz serije „Budva na pjenu od mora".
„Master Class" naziv je pratećeg segmenta koji će biti edukativnog karaktera, a rezervisan je prvenstveno za studente i sve one koji žele da saznaju nešto više o produkciji, režiji, drami i fotografiji. U okviru tog programa u utorak će prvi predavanje održati docent na Akademiji dramskih umjetnosti Zagreb, direktor fotografije i reditelj Branko Limta. Narednih dana u goste dolaze reditelj Mihailo Vukobratović i dramski pisac i profesor Stevan Koprivica.
Marija Perović je posebno akcentovala panel diskusije i okrugle stolove, od kojih će prvi biti na temu „TV arhivi pred izazovima budućnosti". Pored predstavnika javnih servisa i televizija iz Crne Gore i regionam, učestvovaće i stručnjaci iz Francuske, koji su pomogli digitalizaciju i stvaranje televizijskih muzeja i arhiva u regionalnim i susjednim zemljama. Drugi okrugli sto biće organizovan na temu „Ostvarivanje i zaštita autorskog i srodnih prava u audiovizuelnoj umjetnosti". Pored ova dva okrugla stola, na programu je i omaž Slavku Kovačeviću, dugogodišnjem predsjedniku Udruženja filmskih stvaralaca Crne Gore i jednim od najistaknutijih TV reditelja na ovim prostorima.
I ove godine će biti održan Regionalni Content Providing Market, kao svojevrsna berza televizijske produkcije, bez koje, kako je istakla Marija Perović, svi festivali nemaju perspektivu.
- To je mjesto gdje treba da se sastanu kupci i prodavci i vide regionalnu ponudu, a nadamo se da će ove godine doći i do prvih transakcija. Bar ima intenciju kao festival da se pozicionira kao regionalna baza, a za Market smo specifično vezani i imamo veliku želju da ga razvijamo... Tendencija i ideja je da objedinimo tržište bivše Jugoslavije, koje je nekad činilo 22 miliona stanovnika. Ovaj program će u narednim godinama tek dobijati na značaju – kazala je Perović.
Sudeći prema programu, crnogorska produkcija biće predstavljena kroz dokumentarizam reditelja Vladimira Perovića, studentske filmove, kao i kroz jednu vrstu autorskih emisija vodećih crnogorskih televizija.
Pokrovitelj festivala je opština Bar, a Ministarstvo kulture je festival uvrstilo u manifestaciju od posebnog značaja. Sve programe koji su ušli u zvaničnu selekciju crnogorska publika moći će da pogleda na specijalnom kanalu kablovske televizije Extra TV.